Mentő és Áldozat – Sztehlo Gáborra emlékezünk

 
Mentő és Áldozat – Sztehlo Gáborra emlékezünk
2012. május 24. csütörtök, 17:00 óra

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléke előtt rója le tiszteletét a Magyarországi
Evangélikus Egyház és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. Koszorúzás a Deák téri evangélikus templom előtti Sztehlo Gábor szobornál, utána megemlékez…és a Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Egyházközségének nagytermében (Budapest V. ker., Deák tér. 4.).

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, megragadva az alkalmat, szeretne megemlékezni mindazokról a keresztény emberekről, akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentették meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

„Voltak, akik „megértették az idők parancsát és volt bátorságuk cselekedni”; ennek értékét lehetetlen felbecsülni. – Sztehlo Gábor és a hozzá hasonló emberek az életükkel játszottak, amikor kiálltak az üldözöttekért.” (Schweitzer József.)

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1944 márciusában kezdte el zsidó gyerekek mentését Raffay Sándor püspök megbízásából. Karácsonyig 32 otthonban szervezte meg a gyerekek ellátását a Vöröskereszt támogatásával. Sztehlo Gábor számára a gyermekek, felnőttek személyválogatás nélküli mentése szolgálat volt, amit nem akart, de nem is tudott volna visszautasítani. Hitének mélysége és hatóereje szinte felmérhetetlen. Tette mindezt derűvel, nyitott lélekkel.

1945 tavaszán a Weiss Manfréd által felajánlott területen létrehozta a Pax gyermekotthont, Gaudiopolis (Örömváros) nevű intézményt. 1961-től 1974-ben bekövetkezett haláláig Svájcban végzett lelkészi munkát. Tevékenységéért 1972-ben megkapta a Világ igaza címet. Nobel-békedíjra is felterjesztették.

A koszorúzáson és megemlékezésen közreműködnek:
D. Dr. Harmati Béla, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott püspöke; Feldmájer Péter, a MAZSHISZ elnöke; Prőhle Gergely, Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője; Donáth László evangélikus lelkész; Füzéki Bálint pszichológus és Horváth Ádám rendező egykori „Sztehlo gyerekek”; Kirschner Péter a MaZsiKe elnöke; Takáts Andrea színésznő; Mekis Péter orgonaművész valamint az Evangélikus Hittudományi Egyetem Liturgikus énekszemináriuma.

Támogató:
Budapest Főváros Önkormányzata

Mindenkit sok szeretettel várunk!