Fülöp: Felderítjük és felszámoljuk a kábítószer telephelyeket!

Fülöp: Felderítjük és felszámoljuk a kábítószer telephelyeket!

Dr. Fülöp Valter a BRFK Főkapitány-helyettese szerint, a közelmúltban Prágában megrendezett Európai Nagyvárosok Bűnügyi Igazgatóinak Konferenciája is alátámasztotta azt a korábbi kijelentését, hogy Budapest egy biztonságos főváros. Az ezredes szerint nagy lépés a kábítószer ellenes harcban, hogy kormányrendelet született az úgynevezett C listáról, amelyen azok a designer drogok szerepelnek, amelyekhez az úgynevezett Amsterdam-shopokban nagyon sokáig legálisan hozzá lehetett jutni, és hasonló hatást képesek elérni, mint bármelyik korábban is illegális kábítószer.

Az idei év egyik jelentős felderítése a BRFK-n egy multinacionális cég sérelmére elkövetett lopássorozat operatív felderítése volt. Miről is szólt ez a történet?

–         Valóban ez az ügy a Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályunk sok szálon futó szép felderítése. Két évvel ezelőtt tett feljelentést egy jó nevű elektronikai multi cég, hogy belső munkatársaik közül többen jelentős mértékben meglopják őket. A kár nagyságrendileg fél milliárd forintra rúgott. Ebből indult ki egy operatív felderítés azzal a céllal, hogy kiderítse, kik és hogyan juttatnak ki a különböző telephelyekről telefonokat, illetve azok különböző tartozékait, alkatrészeit.  Két éves operatív felderítést követően a napokban történt a realizálás: – kilenc elkövetőt azonosítottunk be, ebből hetet gyanúsítottként hallgattunk ki, kettővel szemben pedig – akik jelenleg külföldön tartózkodó szerb állampolgárok – elfogatóparancsot bocsátottunk ki. A három vezéralak közül kettőt előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, egyet pedig házi őrizetbe. Ez az elkövetői kör még bővülhet. Általában nem szoktak büszkélkedni a multinacionális cégek, hogy a belső biztonsági rendszerük lehetne megfelelőbb is, a szarkáknak pedig kell a lehetőség, és itt bizony az adott volt. Csak remélni tudom, hogy a cég a tanulságokat levonva egy átgondoltabb biztonsági rendszerrel elindulhat egy hatékonyabb belső biztonság irányába.

A bank és postarablók az idén sem futhattak sokáig zsákmányukkal.

–         A XI. kerület Rendőrkapitányság újonnan felállt Készenléti Alosztálya negyedórán belül elfogta azt a postarablót, aki 600 ezer forintos zsákmánnyal távozott az egyik kerületi postafiókból. Gyalogosan menekült, így az elkövetés helyszínétől nem juthatott messzire, hisz a riasztásra nagyon hamar ott termettek a kollégák. Kiderült, hogy idén márciusban egy óbudai postarablást is ez a férfi követett el, így még vizsgáljuk azt is, hogy milyen korábbi rablások róhatók az elkövető terhére. Az elmúlt évben valamennyi nagy sorozatrablás elkövetője kézre került.

Térjünk rá annak a 17 éves diáklánynak az ügyére, amit Zacher Gábor nyilatkozatain keresztül szellőztetett meg a média, amelyben egy Nyugati –pályaudvar környéki szórakozóhelyen drogot csempésztek lányok italába. Egyikük talán épp ennek következtében néhány nap múlva meghalt.

–         Két tizenhét éves lány megismerkedett a Nyugati-pályaudvar környékén afrikai származású férfiakkal. Többen jönnek Nigériából, Tanzániából, Ruandából és annak környékéről színes bőrű állampolgárok Magyarországra, egyesek közülük azért, hogy itt heroint, kokaint terjesszenek.  Úgy próbálnak a fővárosban letelepedési, tartózkodási engedélyt szerezni, hogy magyar hölgyekkel ismerkednek, majd velük élettársi, házassági közösséget létesítenek.

Megdöbbenve tapasztalom, ha Budapest belvárosában autó nélkül, gyalogszerrel járok-kelek, hogy nem egy magyar nőt látok fekete férfival kéz a kézben sétálgatni. Egy kisebb nyomozás után megállapítottam, hogy sikk mostanság a fiatal magyar nők körében néger férfival járni…

–         Önmagában az, hogy ki milyen partnert választ magának, az mindenkinek a magánügye. Tény azonban, hogy az ügy egy komoly társadalmi problémára irányítja rá a figyelmet. Én magam az eset kapcsán tapasztaltam meg, hogy egyszerűen divattá vált sok fiatal lány között egyfajta beteges versenyzés, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek színes bőrű partnerrel. A veszélyt egyrészt a tudatlanságban, vagyis az alapvető egészségügyi védekezés hiányában látom. A legritkább esetben használnak óvszert, pedig ezeknek az férfiaknak egy része olyan országokból jön, ahol óriási a HIV fertőzöttek aránya. Általában azokat a nőket szemelik ki, akik eleve nehezebben létesítenének kapcsolatot itthon, így könnyebben elhiszik, hogy a nagy Ő-t számukra épp egy másik kontinensről küldte a Teremtő. A másik nagy veszély, hogy a kábítószer kereskedők később futárnak használják ezeket a szerelembe esett lányokat, akik Dél-Amerikából szállítják a megrendelt drogszállítmányt. A szerelembe esett hölgyeket nagyon könnyen manipulálják. Ha útközben lebuknak, „sebaj”, majd beáll helyettük egy másik.

Miután sikerült elterelnem a témát, most térjünk vissza két 17 éves lány ügyére!

–         Tehát a két fiatal lány megismerkedett a két férfival. Szimpatizáltak egymással, majd ezek a fiúk meghívták őket egy-egy Jagermeisterre, ám, mint később a szakértő azt megállapította az italba heroint raktak. A lányok nem voltak kábítószer fogyasztók, így nem voltak hozzászokva a droghoz, és hamar rosszul lettek. Magatehetetlen állapotukban belementek abba, hogy elmenjenek a férfiak társaságában egy VI. kerületi szállodába. Itt ezt a magatehetetlen helyzetet kihasználva megerőszakolták a lányokat. Amikor reggel az egyikük magához tért, azt tapasztalta, hogy a barátnő fulladozva hörög mellette, és már alig ad életjelet. Engem Zacher Gábor doktor hívott fel azzal, hogy van egy gyanús, atipikus esetük. A Péterffy Kórház Addigtológiáján küzdenek egy fiatal lány életéért, aki tele van heroinnal, ám nem találnak rajta tűszúrás nyomait és az orr nyálkahártyája is ép, ami arra vall, hogy nem szokott kábítószerezni. Ennek ellenére mégis kialakult az úgynevezett „heroin tüdő”, ami azt jelenti, hogy a tüdő már nem tud saját magától funkcionálni, csak mesterségesen. Néhány nap elteltével aztán a lány légzési elégtelenségben meghalt.

Akkor most a nemi erőszak bűncselekményén túl a gondatlan emberölés bűntette is megáll?

–         Az orvosszakértői vélemény még nem készült el, így emberölésről egyelőre nem beszélhetünk, de tény, hogy megerőszakolták ezeket a lányokat, és akartuk ellenére fogyaszttatták el velük a heroint. Ám, hogy ez a mennyiség a lány halálához vezetett –e, majd az orvosszakértő állapítja meg. Mindkét elkövető gyakorlatilag az eset után egy héten belül előzetes letartóztatásba került. Utánanéztem, az elmúlt évben 18 olyan afrikai származású személyt fogtunk el a fővárosban, akik ellen kábítószer terjesztés miatt indult eljárás. 

Eddig úgy tudtam, hogy a budapesti éjszakában leginkább a vietnamiak uralják a piacot. Ezek szerint az afrikaiak is egyre nagyobb szeletet akarnak a tortából? Mégis hogyan oszlik ez meg kábítószer fajtánként?

–         Az afrikai származású drogterjesztők általában heroint, kokaint, míg a vietnami elkövetők kendert, illetve amfetamin származékokat terjesztenek. Kormányrendelet született az úgynevezett C listáról, ezek azok az úgynevezett designer drogok, amelyekhez korábban egyes shopokban hozzá lehetett jutni legálisan, és ugyanazt a hatást képes volt elérni, mint bármelyik illegális kábítószer. Bizonyos tekintetben viszont még veszélyesebbek, mint a klasszikus drogok, ugyanos az orvosok sem igazán ismerik a közép- és hosszú távú élettani hatásukat. Egy nagyon komoly hosszú lista került fel: – például az mp3, mp4 alatt mi nem a technikai eszközöket értjük, hanem különböző drogokat. Már két hete hatályban van ez az úgynevezett C-lista, így sorra bezártak ezek az üzletek, de ne legyen illúziónk, mert különböző magánlakásokon tovább próbálkoznak majd az illegális árusítással. A mi feladatunk az, hogy felderítsük, és felszámoljuk ezeket a drogtanyákat!

 

–         A korábban említett tragikus ügy ellenére óva intenék mindenkit attól, hogy általánosítson!  Tudni kell, hogy ebben az országban kiváló színes bőrű orvosok dolgoznak, egyetemisták tanulnak, és élsportolók felejthetetlen élményekkel gazdagítanak bennünket. Ezt tartsuk mindig szem előtt, nehogy véletlenül néhány bűnöző miatt feléledhessenek a szélsőséges, rasszista hangok, egy idejétmúlt, primitív idegen ellenesség!   

Az idei évben hogyan alakult a fővárosunk Budapest bűnügyi fertőzöttsége? Vannak javuló statisztikák?

–         Az elmúlt negyed évben, minden olyan kiemelt súlyú, vagyon elleni bűncselekmény típusnál, amely az állampolgárok általános biztonságérzetét rombolja, csökken az elkövetések száma: – gépjárműlopások, betöréses lopások, gépkocsi feltörések, zsebtolvajlások. Viszont rablások terén van egy enyhén emelkedő tendencia: – mobiltelefon lopások, nyakláncletépés, táskaletépés. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy az elmúlt évben a soros EU-elnökség idején nagyon sok rendőr volt az utcán, így kevesebb utcai rablás történt, betöréses lopásból volt több. Idén. az első negyed évben 342 betöréssel, mintegy 11 százalékkal kevesebb betörés történt, mint az elmúlt évben. A március 15-ei Orom utcai betörés tetteseinek kézre kerítése, és az ellopott festmények /köztük a valaha volt legdrágábban értékesített magyar festmény, Csontváry Kosztka Tivadar: Szerelmesek találkozása, ami 288 millió forintot ér (!)/ visszaszerzése igazi szakmai bravúrnak számít. Épp most zajlott az európai fővárosok bűnügyi igazgatóinak konferenciája Prágában, ahol megtapasztalhattuk ismét, hogy a magunk adataival, bűncselekmény számaival tényleg nem igaztalan az a kijelentés, hogy európai viszonylatban véve is egy biztonságos főváros vagyunk.

Pesir Albert