Barát, vagy nem barát? – Bagi László újságíró jegyzete

Barát, vagy nem barát? – Bagi László újságíró jegyzete

Sokan, de sokan meglepődnek azon, hogy a mai pénzközpontú, materiális világban nem léteznek valódi barátságok. Sajnos észre kell venni, hogy napjainkban, minden, de minden – csekély kivétellel -, érdekek mentén mozog.
Ameddig bármiben is sikeresek vagyunk – anyagilag vagy egzisztenciálisan -, ezt észre sem vesszük: – hiszen folyamatosan cseng a telefon: – Hogy vagy, mi van veled? Menjünk el együtt valhová a hétvégén! Úgy szeretek veled beszélgetni, menjünk el kávézni, vagy ebédeljünk együtt! És a többi, és a többi…

Szerintem mindenkinek ismerős a forgatókönyv. Nemde?
Nem figyelünk az apró, ismétlődő jelekre, mint például minden megkeresésnek az a vége – nem az a lényeg, hogy mi van veled -, hogy Tudsz -e kölcsön adni? A közösen megszervezett bulikban, véletlenül mindig te fizeted a belépőt, és minden kör rád esik… A közös kávézás, ebéd közben arra irányul a beszélgetés, hogy egzisztenciád, kapcsolataid révén tudsz-e segíteni? Majd a végén udvariasan kivárják, hogy kifizethesd a cekkhet.

Ám ha egy időre hullámvölgybe kerülünk anyagilag vagy egzisztenciálisan – vagy egyszerre beüt mindkettő -, és már nem tudjuk megadni mindazt, ami addig fel sem tűnt, szép lassan elmaradoznak.
Egy idő után észrevesszük, hogy már nem cseng annyit a telefonunk…
Nos, aki ilyenkor is felhív, és megkérdezi legalább azt: – Hogy vagy? Miben segíthetek? Ők a barátok! A többi pedig, csupán ismerős!

Az utóbbiakra hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy megváltoztak, vagy azt, hogy kígyót melengettünk a keblünkön. Nem! Ők mindig önmagukat adták, csak mi nem vettük az apró jeleket, jelzéseket. Majd amikor az árnyékból, újra visszakerülünk a ragyogó napsütésbe, újra felbukkannak ők is, mintha csak egy kellemes nyaralásból tértünk volna vissza.

Bagi László újságíró jegyzete