Barack Obama amerikai elnök felhívta francia kollégáját

Barack Obama amerikai elnök felhívta francia kollégáját, a vasárnapi választáson vereséget szenvedett Nicolas Sarkozyt, hogy megköszönje neki a „kihívásokkal teli időkben” tanúsított erős vezetői szerepét, barátságát és partnerségét – derült ki a Fehér Ház hétfőn kiadott közleményéből.

„Obama elnök nagyrabecsülését fejezte ki azért az értékes együttműködését, amely a két vezető kapcsolatát 2009 januárja óta jellemezte” – hangzott a fehér házi szóvivő által kiadott közlemény.

Az amerikai elnöki pár a legjobb kívánságait fejezte ki „Sarkozy elnöknek és a feleségének, Carlának” a jövőbeni törekvéseikhez.

Obama a nap folyamán korábban gratulált a francia elnökválasztás győztesének, a szocialista Francois Hollande-nak és kétoldalúra találkozóra hívta a Fehér Házba a két hét múlva esedékes G8- és NATO-csúcstalálkozó előtt.

Jay Carney szóvivő hangsúlyozta, hogy Obama elnök szeretne szorosan együttműködni Hollande-dal és kormányával a nehéz gazdasági és biztonsági kérdéseken.

Azonkívül, hogy Obama és Hollande május 18-19-én találkozik a Washington melletti Camp Davidben a G8-csoport csúcstalálkozóján, május 20-21-én pedig a NATO-csúcstalálkozón Chicagóban is mindketten képviselik hazájukat, az amerikai elnök azt javasolta, hogy még ezek előtt folytassanak kétoldalú megbeszélést a Fehér Házban. Francia részről a meghívást elfogadták.

Telefonbeszélgetésük során „Obama elnök és a megválasztott francia elnök egyaránt emlékeztetett az amerikaiak és a franciák közötti fontos és tartós szövetségre” – írta közleményében a Fehér Ház szóvivője.