Vasárnap délig a szavazásra jogosultak 13 százaléka adta le a voksát.

Olaszországban vasárnap megkezdődtek az időközi helyhatósági választások, amelyek jelentőségét az adja, hogy az első megmérettetést jelentik a pártok számára azóta, hogy Mario Monti technokrata kormánya tavaly hatalomra került.

A voksolás előtt végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormány kemény gazdasági megszorító intézkedései egyre népszerűtlenebbek, s ez kihat a Monti mögött álló két fő erő, a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Szabadság Népe (PDL) és a Demokrata Párt (PD) megítélésére is. A felmérések szerint a balközép PD valamennyivel megelőzi a PDL-t, a harmadik helyen pedig a Beppe Grillo humorista és blogíró vezette 5 Csillag Mozgalom nevű civil lista áll. Megfigyelők szerint valószínű, hogy a voksolásra jogosultak közül sokan távol maradnak az urnáktól.

A voksolás csaknem két napig, hétfő délután három óráig tart. Mintegy 9,5 millió ember, az összes választásra jogosult 20 százaléka vehet részt benne. Több mint 900 városban választanak polgármestert és önkormányzati testületet, köztük olyan nagy regionális központokban, mint Genova, Palermo és Verona.

Vasárnap délig a szavazásra jogosultak 13 százaléka adta le a voksát. Ez a részvételi arány rosszabb, mint ami a legutóbbi helyhatósági választáson volt.