A választásra jogosultak 71,96 százaléka,

A választásra jogosultak 71,96 százaléka, mintegy 33 millió állampolgár adta le vasárnap délután 5 óráig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában, míg a két héttel ezelőtti első fordulóban 70,59 százalék szavazott eddig az időpontig – közölte a francia belügyminisztérium.

Az arány magasnak számít Franciaországban, de nem éri el az öt évvel ezelőtti rekordot. Akkor 5 óráig a jogosultak 75 százaléka járult az urnákhoz, s a részvételi arány a szavazás végén 86 százalékos volt. A két héttel ezelőtti első fordulóban a választók 80 százaléka járult az urnákhoz.

A kisebb szavazóköröket este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. Az első hivatalos eredmények este 8 órától várhatók.

Mintegy 46 millió választópolgár dönthet arról, hogy bizalmat szavaz-e újabb öt évre a konzervatív Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőnek, vagy pedig Francois Hollande személyében 17 év után újra baloldali politikust küld az Elysée-palotába. Az utolsó felmérések szerint a két jelölt között a különbség ugyan csökkent, de a két héttel ezelőtti első fordulóban a szavazatok 28,6 százalékával élen végzett szocialista jelölt számít továbbra is az esélyesebbnek.

Az RTBF belga közszolgálati televízió honlapján az olvasható, hogy három nagy közvélemény-kutató intézet exit poll adatai szerint 52,5-53 százalékkal Francois Hollande szocialista jelölt áll az élen. A felmérések a szavazataikat délelőtt 11 óráig leadó választók megkérdezésével készültek, ezért az eredményeket óvatosan kell kezelni, és számolni kell a hagyományos hibahatárral is.