Hosszú betegség után elhunyt Georges Agniel

Hosszú betegség után elhunyt Georges Agniel, a lascaux-i barlang egyik felfedezője. Agnielt 88 éves korában, a Párizs környéki Nogent-Sur-Marne-ban érte a halál.

1940. szeptember 12-én három társával, Marcel Radivat-val, Jacques Marsallal és Simon Coencas-val együtt fedezte fel délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon a lascaux-i barlangot.

„Leereszkedtünk az olajlámpáinkkal és mentünk előre. Nem volt semmilyen akadály. Átmentünk egy termen, majd a végére érve egy fal előtt találtuk magunkat, s láttuk, hogy tele van rajzokkal” – mesélte 2010 szeptemberében Georges Agniel a falfestményekkel díszített egyik legjelentősebb barlang felfedezésének 70. évfordulóján.

„Rögtön megértettük, hogy őskori barlangban vagyunk. Megfogadtuk: ‘Megőrizzük magunknak’, s egy hétig így is tettünk. Mindennap idejöttünk, itt uzsonnáztunk (…), majd felkerestük a volt tanítónkat, Léon Lavalt” – emlékezett vissza Georges Agniel, aki Simon Coencas-val – a másik túlélővel – részt vett a barlang felfedezésének 70. évfordulóján.

„Mindent elmondtunk neki. Először nem akart hinni nekünk. Később sikerült meggyőznünk, egy kis lámpával felment a barlanghoz, s mi együtt mentünk le vele. Amikor feljött, az egész világ megtudta” – tette hozzá.

A Montignac község felett található lascaux-i barlang, amely a zöld algák megjelenése miatt 1963 óta zárva van a nagyközösség előtt, 17 ezer éves festményeiről és véseteiről ismert.