A Holokauszt Emlékközpont LEHET NEMET MONDANI nemzetközi tudományos tanácskozásr

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt a LEHET NEMET MONDANI nemzetközi tudományos tanácskozásra.

 A konferenciacélja, hogy új tudományos kutatási eredményekkel felidézze  azoknak aközéleti és egyházi személyeknek, alkalmazottaknak,  tisztviselőkneka helytállását, akik – 1938 és 1945 tavasza között,  Magyarországakkori területén – nemet mondtak a nemzet erkölcsi  hagyományainakmegsértésére, a történelmi együttélés felrúgására.  Mindazokra,akik cselekvően ellenszegültek az akkori törvények által  lehetővétett kirekesztési intézkedéseknek, a jogfosztás, kifosztás, azembertelenség és az üldöztetés megnyilvánulásainak.
 A nemzetközi tanácskozáshoz alapotszolgáltat, hogy 1942. május 15-én gróf Esterházy János apozsonyi szlovák parlamentben egyedül, kivételes bátorsággal nemszavazta meg a szlovákiai zsidók deportálásáról előterjesztettjogszabályt. A gróf Esterházy János műveiből készültválogatás és dokumentumfilm a tanácskozás időtartama alattmegtekinthető a zsinagógaépületben.
Időpont: 2012. május 15. 9óra
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest, Páva utca39.
 
 Atanácskozás programját csatoltuk.
 Kérjük, részvételi szándékát 2012. május 10-ig jelezze akövetkező telefonszámon: + 36 1 455-3320 vagy e-mail címen: [email protected].
 
 Partnerek: Külügyminisztérium, Közigazgatásiés Igazságügyi Minisztérium
Akonferencia a Wallenberg Emlékév keretei között kerülmegrendezésre.