Kína és az Egyesült Államok

A stratégiai biztonsági párbeszéd elmélyítésében, szerepének növelésében és a „kölcsönös stratégiai bizalom” fokozásában állapodott meg Kína és az Egyesült Államok Pekingben, második biztonsági konzultációján, szerdán.

A megbeszéléseken a delegációkat amerikai részről William Burns külügyi államtitkár és Csang Csi-csün (Zhang Zhijun) kínai külügyminiszter-helyettes vezette.

Pekingben szerdán jelentették be, hogy Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) május 4. és 10. között kollégája, Leon Panetta védelmi miniszter meghívására az Egyesült Államokba látogat. A látogatás a kétoldalú kapcsolatok „egészséges és stabil” fejlődését hivatott elősegíteni – állt Liang közleményében.

Washingtonban, a Pentagon szóvivője ugyancsak csütörtökön közölte a hírt, s John Kirby azt is hozzátette, hogy Panetta várhatóan a közeli jövőben Kínába látogat.

A két ország közötti katonai kapcsolatok legutóbb akkor szakadtak meg, amikor 2010 elején Barack Obama amerikai elnök jóváhagyott egy Tajvannak szánt 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot. Az azt követő közeledés első jele Robert Gates akkori védelmi miniszter egy évvel későbbi pekingi látogatása volt.

A kínai főváros ezekben a napokban a kínai-amerikai stratégiai és gazdasági párbeszéd negyedik fordulójának helyszíne. A csütörtökön és pénteken folytatódó tárgyalásokon Obama elnök képviseletében részt vesz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter is. A pekingi kormányt Vang Csi-san (Wang Qishan) miniszterelnök-helyettes és Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos képviseli. Az eseményen mindkét részről több mint 20 kormányszerv képviselői lesznek jelen.