A Suna hírügynökség értesülése szerint

Kitolták a szudáni hatóságok a Kartúmtól délre táborozó sok ezer dél-szudáni kitoloncolásának határidejét – jelentette szerdán a helyi média.

A Suna hírügynökség értesülése szerint Kék-Nílus kormányzója és a tartomány társadalmi biztonsági ügyekben illetékes minisztere május 20-ig hosszabbította meg a határidőt. A menekülteknek eredetileg e hét szombatig, azaz május 5-ig lett volna idejük elhagyni az országot.

Júszef al-Sambali kormányzó múlt vasárnap jelentette be, hogy egy hetet ad a Kartúm és dél-szudáni határ között található Kosti körzetében táborozó mintegy 12-15 ezer dél-szudáninak az országból való távozásra. „A déliek jelenléte fenyegeti Kosti lakóinak és a környéknek a biztonságát” – indokolta a döntést Sambali. A lépés miatt aggodalmát fejezte ki az ENSZ, rámutatva a menekültek elszállításának nehézségeire.

Dél-Szudán kartúmi képviselete szerint még mintegy 350 ezer dél-szudáni állampolgár tartózkodik Szudánban, holott – Kartúm eredeti terve szerint – április 8-ig kellett volna megoldani hazatérésüket vagy rendezni helyzetüket.

Az utóbbi hetekben kiéleződött a viszony a tavaly júliusban függetlenné vált Dél-Szudán és északi szomszédja között. A vita tárgyát a kőolajban gazdag határvidék – elsősorban Abyei és Heglig régió – képezi, amelyet mindkét ország magának követel.