Kijevben nem értik!

Bojkott a labdarugó Európa Bajnokság ukrajnai mérkőzéseivel szemben? Több politikus is közölte, hogy nem utazik Kijevbe, a Julija Timosenko volt ukrán kormányfővel szembeni bánásmód miatt.

A labdarúgó Európa-bajnokság június 8-án kezdődik Ukrajna és Lengyelország közös rendezésében.

A német szövetségi kormány élesen bírálja a bebörtönzött Timosenkóval való bánásmódot.

Értetlenséggel fogadták Kijevben azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a német kormány a küszöbönálló labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai részének politikai bojkottját tervezi a Julija Timosenko volt ukrán kormányfővel szembeni bánásmód miatt.

Oleh Volosin ukrán külügyi szóvivő hétfőn kijelentette, Kijev reméli, hogy csak egy „bulvárkacsáról” van szó.

„Nem is akarunk arra gondolni, hogy német államférfiak képesek a hidegháború módszereit feléleszteni és megpróbálni a politika túszává tenni a sportot” – mondta a szóvivő.

A volt ukrán miniszterelnök április 20. óta éhségsztrájkkal tiltakozik fogva tartásának körülményei miatt. Ügyvédje a közelmúltban azzal vádolta az ukrán hatóságokat, hogy bántalmazták Timosenkót, amikor – akarata ellenére – egy harkivi kórházba szállították át. Ukrán illetékesek ezt cáfolták, ám a széles körű nemzetközi felháborodás nyomán – Viktor Janukovics államfő utasítására – az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap legfrissebb számának értesülése szerint Angela Merkel német kancellár és miniszterei távol maradnak a labdarúgó Eb-től, ha az ukrán hatóságok addig nem bocsátják szabadon Timosenkót. A kancellár állítólag erre vonatkozó utasítást adott kormánya minisztereinek.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy az egyetlen kivételt Hans-Peter Friedrich belügyminiszter jelenti, aki egyben a sport területét is felügyeli. Ugyanakkor Friedrich is az ukrán hatóságok tudomására hozta, hogy csak abban az esetben utazik el az Ukrajnában sorra kerülő német-holland mérkőzésre, ha előtte felkeresheti a börtönben Timosenkót.

Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi és alapjogi biztosa a múlt hét közepén már lemondta részvételét a labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai megnyitóján, ugyancsak Timosenkóval szembeni bánásmódra hivatkozva. Hasonló megfontolásból mondta le a részvételt a közép-európai államfők május közepére tervezett ukrajnai találkozóján Joachim Gauck német és Václav Klaus cseh államfő.

Forrás:  sport1.de / sportgeza.hu / MTI