Átadták a 22. Mediawave filmes díjait Komáromban

 Átadták hétfő este a 22. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál filmes díjait Komáromban. A legjobb dokumentumfilm díját a lengyel Maciej Drygas Ellenőrzött levelek című alkotása kapta, míg a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat megosztva nyerte el az angol Ben Rivers Két év a tengeren című műve és egy orosz szerzőpáros, Aljona Szemenova és Alekszandr Szmirnov Berkenye keringő című alkotása.

     A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat a román Anca Miruna Lazarescu Csendes folyó című filmjének ítélték oda, a svéd Erik Rosenlund Kitörölhetetlenül című alkotását találták a legjobb kísérleti filmnek, az animációs filmek kategóriájában pedig a spanyol Adrián Miguel Delgado és Tenesor Cruz Niesvaara Piszkos Péntek című filmje végzett az élen.
    A Monostori erődben rendezett fesztiválon 17 kisjáték-, 20 animációs-, 19 kísérleti- és 13 dokumentumfilm vett részt. A játék- és kisjátékfilmeket Hajdu Szabolcs filmrendező, Sztefan Kitanov, a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer értékelte. Az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes bírálta el.
    „A fesztiválok közül ez a rendezvény hordozza talán leginkább egy fesztivál közösségi jellegét. Filmes és zenei témáinak megformálásában képviseli a kis közösségek értékeit, emellett hangsúlyozzák környezettudatosságukat” – mondta az MTI-nek a díjkiosztó előtt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. Halász János kiemelte, hogy most először tartották a Mediawave fesztivált teljes egészében a komáromi Monostori erődben, és úgy tűnik, hogy harmonikus egységre talált a helyszín és a fesztivál szellemisége.
    A Monostori erőd Dunai-bástyája három napon át dzsessz- és etnokoncerteknek adott otthont. A fesztivál zárónapján, hétfőn a Mérai Lakodalom és Menyegző kínált autentikus népművészeti élményt erdélyi, felvidéki és magyar zenészekkel, táncosokkal és eredeti cifraszobadíszlettel.
    A Mediawave kiemelkedő eseményeként látogatott Komáromba a Cafés and Citizenry: The Roma Origins elnevezésű, EU-s támogatással megvalósuló művészeti integrációs projekt, amely a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tett kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével.
    A román (CLOPOT Alapítvány) és olaszországi (Thém Romano Egyesület) partnerekkel megvalósuló kezdeményezés célja, hogy progresszív módon közelítsék meg a kávéházi zene roma gyökereit. Roma és nem roma zenészek közösen hoznak létre egy új produkciót, amely aztán a projekt során folyamatosan fejlődik, és társművészetek bevonásával teljesedik ki, egy virtuális kávéház létrehozásával.
    A Monostori Erődben harmadik alkalommal gyűltek össze a Cafés & Citizenry zenészei. A zene és irodalom találkozását, valamint az egyéb művészeti elemek összehangolását és a záróprodukciót Boka Gábor rendezésében láthatta a közönség április 30-án. A Cafés and Citizenry: The Roma Origins projekt fővédnöke Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.