Kettős ünnep a Gozsdu-udvarban

A Gozsdu-udvar Gouba-bazárja tavasztól őszig rendszeres hétvégi program Budapesten: vasárnap két eseményről is megemlékeznek, az egyik a tánc világnapja, a másik Izrael függetlenségének 64. évfordulója.

    Az E udvarban látható és hallható, a függetlenségre emlékező esemény szervezője az Izraeli Kulturális Intézet. Délután a Lauder Javne iskola Z’mirim Klezmer Band nyitja meg az ünnepséget, később pedig a Jazzrael ad koncertet. Eközben jellegzetes izraeli ételek és borok széles választékával, a Maccabi Sportegyesület tornászainak bemutatójával várják az érdeklődőket.
    Akik a zsidó tradicionális táncokat kedvelik, vagy szeretnék megtanulni, Rudas Judit és Romvári Anna táncházában tehetik meg. Különlegességnek ígérkezik Raj Ráchel workshopja, amelynek részeként az érdeklődők részvételével elkészül Izrael tortája, egy több mint másfél méter hosszú finomság. Az „országtorta” térképén színes marcipánokból formázzák meg a legjellegzetesebb attribútumokat, a tengerparttól a pálmafákig, a sivatagtól a világvallások forrásain át a siratófalig.  
    A tánc világnapján – április 29-én – a Gozsdu-udvarban a Zéró Balett társulatával találkozhat a közönség. A hindu bölcsek számára a zéró nem egy számot jelentett, hanem mindennek a kezdetét, kiindulását, a magot, amelyből minden származik. Innen a társulat neve.
    A Zéró Balett előadásaiban „egy csepp kelet és nyugat is találkozik” – harangozták be az eseményt a szervezők. A balett szó a nyugati hagyományok tiszteletére utal nevükben, még ha nem is jelenti e tradíciók egyszerű átvételét vagy követését. 
    A Zéró balett vezetője és koreográfusa Berger Gyula, aki 10 évnyi intenzív néptánc, klasszikus balett, dzseszz- és modern tánc tanulmányokat követően 1984-ben alakította meg első társulatát, a Berger Táncegyüttest, amely sokáig az egyetlen félhivatásos modern táncegyüttes volt Magyarországon. 
    A Gozsdu-udvarban a világ számos nagyvárosának művészpiacához hasonlóan rendezik meg 2012-ben is tavasztól őszig minden vasárnap az egyedi kirakodóvásárokat vidám utcaszínházi, illetve zenés produkciókkal tarkítva. 
    A Gouba 2010-ben indult, kiállítói és látogatói szívesen járnak vissza, hiszen hétről hétre mindig valami újjal találkoznak. A kirakodóvásáron részt vesznek régiségkereskedők, könyvkiadók, antikváriusok, dizájnerek, kézművesek és iparművészek is.