Orbán: Európát adóssághalmok alól kell kiásni

Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban. A magyar miniszterelnök – beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint – úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. „Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

   
A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a térség 16 országa képviseltette magát.

 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

 

Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik

Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik – hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban. Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos Ven Csia-pao kínai miniszterelnök és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban. A magyar miniszterelnök – beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint – hangsúlyozta: azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni „a külső adósságcsapdát, amelytől Magyarország például ebben a régióban a leginkább szenved”. Orbán hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét.

 

Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

 

 

Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához

Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához – hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön Varsóban. A kormányfő – egy kínai-közép-európai gazdasági csúcstalálkozón mondott beszédében – kitért rá: az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy „testére szabott saját gazdaságpolitikát kövessen”. Ilyen esetben, ha egy állam külső forrásokra szorul, akkor azokat diverzifikáltan veheti igénybe – tette hozzá Orbán Viktor beszédének a magyar sajtó részére kiosztott leirata szerint.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kínai kormányfővel a kétoldalú megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatásáról, fejlesztési forrásokról és pénzügyi együttműködésről tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy „Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek”. Kifejtette: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén „sikerül tető alá hozni”, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Kínába látogat.
    
A miniszterelnök kiemelte: a varsói kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, „de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani”.

Orbán Viktor Robert Ficóval tárgyalt

Félórás megbeszélést tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök szlovák kollégájával csütörtökön Varsóban.  Robert Fico szlovák kormányfő hivatalba lépése óta először találkozott a két miniszterelnök. A megbeszélésen magyar részről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Kiss Róbert varsói magyar nagykövet vett részt. A szlovák kormányfő még szerdán azt közölte, hogy a tárgyaláson csak gazdasági és szociális témákkal, illetve a kölcsönösen előnyös gazdasági projektekkel akar foglalkozni. A tervek szerint csütörtök délután Orbán Viktor megbeszélést folytat Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel is.   

A nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával tartott kétoldalú megbeszélések után. A kormányfő magyar újságíróknak úgy fogalmazott: „minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel”, élvezi mindkét fél nyitottságát és reményeik szerint „a sikerek oldalvizén” megoldást nyer.
    
A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy a felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.
    
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a találkozón nem esett szó a kettős állampolgárság kérdéséről.