Az azonos neműek házasságának lehetővé tétele mellett álltak ki

Az azonos neműek házasságának lehetővé tétele mellett álltak ki szombaton megjelent nyílt levelükben anglikán vallási méltóságok, akik szerint a kereszténységnek örömmel kell nyugtáznia, ha azonos nemű párok is a polgári házasság intézményét választják kapcsolatuk keretéül.

A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján a homoszexuális párok úgynevezett „polgári partneri viszonyra” léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás – amelyről ezekben a hetekben társadalmi konzultáció zajlik – jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.

A szombati The Timesban az anglikán egyház számos magas rangú vallási méltósága – köztük püspökök és az anglikán világunió irányító testülete, az általános szinódus több tagja – közös nyilatkozatban állt ki az azonos neműek polgári házasságának lehetővé tétele mellett.

A tekintélyes konzervatív brit napilapban megjelent nyílt levél szerint korábbi és jelenlegi egyházi vezetők közelmúltbeli nyilatkozatai „azt a téves benyomást kelthették”, hogy az anglikán egyház egyetemesen ellenzi a polgári házasságkötés jogának kiterjesztését az azonos nemű párokra.

A levél szerzői szerint azonban ez „nem tükrözi megfelelően” az anglikán egyházon belül erről a kérdésről kialakult vélemények teljes körét.

Ez kimondatlan, de alig burkolt utalás Lord Careynek, Canterbury volt érsekének, az anglikán egyház korábbi legfőbb vallási méltóságának nemrégiben tett kijelentésére, amely szerint az azonos neműek házasságának törvényesítése „kulturális és teológiai vandalizmussal” érne fel.

Az anglikán vezetők szombati levele szerint a házasság „erőteljes intézmény”, amely sokat változott az elmúlt évszázadok során, és a keresztény egyházaknak örömmel kellene fogadniuk, hogy vannak olyan azonos nemű párok, akik magukévá teszik a házasság eszméjét.

„Úgy gondoljuk, hogy az anglikán egyháznak semmi félnivalója nincs az azonos nemű párok polgári házasságkötésének lehetővé tételétől” – olvasható a levélben.

A homoszexualitás egyházi megítélése – és ezzel összefüggésben a homoszexuális papok szolgálatának engedélyezése – körül hosszú évek óta megosztó vita folyik az anglikán világunión belül. Ezek a viták az elmúlt évtizedben többször is a szakadás szélére sodorták az anglikán világegyházat.

Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház általában középen álló, de egyes egyházjogi reformok ügyében inkább a liberálisok felé hajlónak tekintett jelenlegi legfőbb vallási méltósága a múlt hónapban bejelentette, hogy az idei év végén távozik tisztségéből, és egyes kommentárok szerint e döntésében elsősorban az egyházat szaggató belső vita vezérelte.