11 ezren haltak meg és több mint 100 ezer embert vettek őrizetbe 2011 március közepe óta Szíriában

Az ENSZ-megfigyelők érkezése előtt beszüntették a harcokat és a kormányerők tüzérségi támadását a közép-szíriai Homszban – közölték ellenzéki aktivisták.

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ (OSDH) közölte: több mint egy hét után most először van nyugalom a városban.

Az ENSZ közvetítésével létrejött fegyverszünet április 12-én lépett érvénybe, ennek ellenére a civil szervezet szerint azt rendszeresen megsértik, és eddig 200-an haltak meg. Arról is érkeztek jelentések, hogy a kormányerők aknavetőkkel támadták Homsznak a lázadók kezén lévő elővárosait a tűzszünet életbe lépése után.

A szíriai ellenzék legfontosabb szövetsége, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) ismételten felszólította az ENSZ-t szíriai „katonai beavatkozásra” a Bassár el-Aszad elnök rendszere által elkövetett „bűnök” leállítása érdekében.

Közleményében az SZNT arra kérte a múlt vasárnap Szíriába érkezett ENSZ-megfigyelőket, azonnal utazzanak Homszba, és próbálják meg megállítani a rendszer által elkövetett bűncselekményeket. Az SZNT szerint Bajada és Haldíje elővárosokban „barbár fosztogatás” folyik és „embertelen embargó” van érvényben.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentése szerint egy „fegyveres terrorista csoport felrobbantott szombaton egy kőolajvezetéket Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban, az iraki határ közelében.

A SANA azt is jelentette, hogy a szíriai hatóságok szabadon engedtek harminc, az Aszad elnök rendszere elleni népfelkelésben érintett őrizetest, „akiknek nem tapadt vér a kezükhöz”.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Mahmúd ar-Rifai kardiológus sorsa miatt, akit február 16-án vettek őrizetbe, amikor sebesült tüntetőket látott el, illetve Mohammed al-Ammár sorsa miatt, aki állítólag március 19. óta van őrizetben. Feltételezik, hogy mindkettőjüket megkínozták.

A Kofi Annan nemzetközi különmegbízott által kidolgozott rendezési terv tűzszünet mellett előirányozza a kormányellenes lázadás kezdete óta őrizetbe vett politikai foglyok szabadlábra helyezését is.

A SANA szerint 4000 embert engedtek el 2011 novembere óta.

Az OSDH szerint a kormányerők szombaton házkutatásokat tartottak és több embert őrizetbe vettek a dél-szíriai Deraa tartományban.

A hatóságok és az ellenzék kölcsönösen egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. Pénteken, az első ENSZ-megfigyelők Szíriában történt felvonultatása után öt nappal az OSDH szerint 49-en haltak meg erőszakos cselekményekben, közöttük 29 civil.

Az OSDH szerint összesen legalább 11 ezren haltak meg és több mint 100 ezer embert vettek őrizetbe 2011 március közepe óta Szíriában.