Izraeli nagykövet: nem lehet tolerálni a Baráth Zsoltéhoz hasonló nyilatkozatokat

Izraeli nagykövet: nem lehet tolerálni a Baráth Zsoltéhoz hasonló nyilatkozatokat

Budapest, 2012. április 5., csütörtök (MTI) – Ilan Mór, Izrael budapesti nagykövete szerint minden demokratikus erőnek és a társadalomnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem tolerálják az olyan nyilatkozatokat, mint amilyet Baráth Zsolt (Jobbik) országgyűlési képviselő tett kedden a Parlamentben.

A diplomata az BPI-nek  úgy nyilatkozott, a Jobbik Izrael, a zsidók, a romák, Európa és a demokrácia elleni párt, és sajnálatos, hogy „egy demokratikus országban, mint Magyarország, vannak olyanok, akik így gondolkodnak és viselkednek”.
A magyar kormány harcol az ilyen szélsőséges megnyilvánulások ellen, de a Jobbik már eddig is túl sok hasonló nyilatkozatot tett – fogalmazott. Hozzátette: az embereknek nemet kell mondaniuk, ki kell jelenteniük, hogy „ami sok, az sok”.
Azzal kapcsolatban, hogy a parlamenti pártok tiltakozásukat fejezték ki Baráth Zsolt felszólalása kapcsán, a nagykövet azt mondta, a demokratikus jobb- és baloldali pártok pontosan azt tették, ami elvárható volt tőlük, „nem többet és nem kevesebbet”.
Baráth Zsolt (Jobbik) kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró „külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni.
Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva azt közölte: a Jobbik ezzel „oda sorolta magát, ahova sokan gondolják”, hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik őt megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

BreuerPress info