Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2012-04-06 19:03

Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2012-04-06 19:03 | Szombat kimenete: 2012-04-07 20:10

 

Peszách פסח

A nyolcnapos ünnep (idén 2012. április 6-a estétől 14-e estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le.

Széderek nagy választékban Budapest több pontján.

A Széder tál kellékei

 

 A Tóra mindennek a forrása: Bo

            

 Rási kommnentárja


A Rebbe és a napenergia

 Nissan Mindel: Széder Szibériában  Ünnepek a chászid legenda tükrében: Peszách

Háyim  Donin: Peszach

Slomó Sátra: a természetfeletti kalendárium  Az ember képessége határtalan-Nógrádi Bálint írása

 

 Herman Wouk: Természetünnepek

Rabbi Efraim Osri: a pészachi micva teljesítése beáztatott macesszel
Efraim Osri: Olyan cháméc, amelyet nem lehet eladni pészách előtt
Efraim Osri :Peszách a gettóban

Vigyázat! A Peszách alatt zsidó tulajdonban lévő cháméc, az ünnep után is tréfli marad

Efraim Osri : Cháméc Pészách után

A lubavicsi rebbe: amikor a cháméc kötelező

  (Majdnem mindent) a széder estéről
 Dallamok Széder estére Az örködés éjszakája –Pészáchi Hágádá  A macesz történelme Egypitomtól napjainkig
 M.M.S.a lubavicsi rebbe: Az ízetlen macesz és a 4 pohár bor  Egy római szemtanú a peszachi áldozatról

 

 

Melyek a különleges peszáchi törvények?
kovászos: Az egyik az a kötelezettség, hogy otthonunkat teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól.

Az előírás szerint a kovászos „ne legyen látható” és „ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat -, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben.

Az eladás: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével „eladjuk” egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után minden visszakerül a birtokunkba, az eladás mégis törvényes.

macesz: 
A másik kötelezettség, hogy megfelelő mennyiségű, Peszáchra alkalmas kóser ételt készítsünk elő, és legyen mit ennünk az ünnep nyolc napján. Ezek közül a legfontosabb a mácá (macesz), mert ez helyettesíti a kenyeret.

Az edények:
 Peszáchkor nem használhatjuk a rendes edényeket és evőeszközöket, mert azok chámécosak. Sok háztartásban van elkülönített edény- és étkészlet, amelyet csak Peszáchkor használnak. Akinek nincs külön peszáchi edénye, annak ki kell kóserolnia a rendes edényeket. A főzéshez és tálaláshoz használt edényeket vízben kell kiforralni, azokat pedig, amelyekben – akár szárazon, akár zsiradékban – sütni vagy pirítani szoktunk, tűzben izzítani.

A széder: 
A nagy felkészülés után, az ünnep első két estéjén – az idén április 19-én és 20-án – kerül sor a hagyományos széderre, az ünnepi vacsorára. A széder során minden zsidónak

1. maceszt kell ennie, lehetőleg kézzel gyúrt, „smurá” maceszt,

2. négy pohár bort kell meginnia a megjelölt időkben, elsőként a kidusnál (lehetőleg vörösbort),

3. keserű füvet kell ennie,

4. el kell mondania a Hágádát, az egyiptomi kivonulás történetét. A „hágádá” szó „elbeszélést” jelent. A Hágádá egyben a széder lebonyolításának „forgatókönyve” is.

5. Dicsőítő zsoltárokat (Hálélt) kell mondania.