Szombathelyen járt az izraeli nagykövet

Szombathelyen járt az izraeli nagykövet: csak a félig volt mosolyvizit

Józing Antal, 2012. április 05. – 15:31 

www.alon.hu.png

Egy sajtókérdés következtében a protokolláris esemény fordulatot vett. A szombathelyi zsidó közösség tagjai arról beszéltek, hogy félnek.

Csütörtökön szombathelyi látogatásra érkezett Ilan Mor izraeli nagykövet.

A diplomata többek között megyei és városi vezetőkkel, a püspökkel, roma vezetőkkel és a zsidó hitközség tagjaival találkozott.

A program egyik állomása a Puskás Tivadarral polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztató volt, ami egy sajtókérdés nyomán hirtelen hangulatot váltott.

Kicsi a világ

Puskás Tivadar beszédében arra emlékeztetett, hogy Szombathely és Izrael állam kapcsolata hagyományosan jónak mondható.

Puskás Tivadar és  Ilan Mor izraeli nagykövet.

A vasi megyeszékhelynek izraeli testvérvárosa is van: Ramat-Gan. Ami már csak azért is érdekes, mert Ilan Mor pont ebben a városban született. (A nagykövet hozzátette, hogy ott is nőtt fel, itt volt az első focicsapata, sőt édesanya még ma is ott él.)

Kicsi a világ, mondhatni.

A polgármester szerint példaértékű a város és az izraeli hitközség kapcsolata is.

Kiderült, a város első embere még a sajtótájékoztató előtt meghívta az idei Savaria Karneválra az izraeli diplomatát, aki igent mondott az invitációra.

A város és a közel-keleti ország keresi a további együttműködési lehetőségeket, a kulturális területeken kívül a lehetséges gazdasági kapcsolódási pontokat.

Takátsné Tenki Mária tanácsnok bejelentette: május végén egy városi küldöttség utazik Ramat-Ganba. A programban többek között konferencia és Jeruzsálem meglátogatása is szerepel.

A nagykövet tanulni és tanítani akar

Ilan Mor nagykövet elmondta: sorra járja a magyarországi városokat, hogy megismerkedjen a Budapesten kívüli Magyarországgal, és hogy minél több emberrel találkozzon, elősegítve az emberek közötti párbeszédet.

Szeretne minél többet megtudni a magyar kultúráról, a magyar hagyományokról, másrészt eloszlatni az országát körülvevő előítéleteket és téves információkat.

Úgy gondolja, a fiatalok kulcsszerepet játszhatnak ebben, ezért látogat közép- és felsőfokú oktatási intézményeket is, illetve szorgalmazza a diákcsere programokat.

Szombathelyről elismerően beszélt mint gyönyörű, nagy történelmi hagyományokkal rendelkező városról.

Bekúszott a Jobbik

A protokolláris hangulatú sajtótájékoztató hangneme akkor komolyodott meg és vett más irányt, amikor a Magyar Rádió tudósítója arra kérte a nagykövetet, hogy kommentálja Baráth Zsolt országgyűlési képviselő (Jobbik) parlamenti, Tiszaeszlárt felidéző felszólalását, illetve azt kérdezte a diplomatától, hogy mennyire tartja veszélyesnek a magyarországi antiszemitizmust.

„Nagyon veszélyesnek tartom” – válaszolta Ilan Mor, aki szerint az antiszemitizmus egy járványos betegség, ami ellen küzdeni kell mindenhol, és ezt a küzdelmet otthon, a családokban kell elkezdeni. A fiataloknak kell elmagyarázni, mi is ez, hogy, hogy hogyan is történt a zsidók ipari jellegű megsemmisítése a második világháború éveiben.

A nagykövet nagyon szomorúnak tartja, hogy egy ilyen beszéd elhangozhatott a magyar parlamentben, egyben hozzátette: Magyarország egy demokratikus ország, demokratikusan választott képviselőkkel, de vannak emberek, akik vissza akarnak élni a demokráciával és gyűlöletkampányt indítanak a zsidók és egyéb kisebbségek ellen.

„A demokráciának meg kell védenie magát” – mondta Ilan Mor, aki szerint nem elég, ha ezeket az emberek tudatlannak vagy hülyéknek nevezzük, mert ők nagyon is jót tudják, mit és miért csinálnak.

A megoldás az összefogás, és ez az összefogás védheti meg egyben a demokráciát – hangsúlyozta.

Félnek

A zsidó hitközség nevében Márkus Sándor elök (második fotón) is hozzászólt a témához. Elmondta: két évvel ezelőtt a közösség a nyitás jegyében próbaként meghívott egy középiskolás osztályt. A diákok a látogatás végén több kérdést tettek fel. Az egyik 19 éves diák szó szerint ezt kérdezte: „Őszintén mondja meg, mi újság a gyerekvérrel?”

Márkus Sándor

Amikor a döbbenet után megkérdezte a diákot, hogy honnan jön elő ez a 130 évvel ezelőtti, és már akkor gyenge lábakon álló történet, a lány szinte ugyanazt mondta, mint a néhány nappal ezelőtti felszólaló.

„A kettő nagyon egybecseng, és most félek. És nem csak én, hanem a közösségem is” – mondta Márkus Sándor, hozzátéve, tudja, hogy nem kellene félnie, mert Szombathely vezetése bebizonyította, hogy lehet együtt élni, sőt együttműködni is.

Ugyanakkor szerinte az említett parlamenti felszólalás „nagyon árt”, és a közösségének „nem ez a demokrácia kell.”

Reagálások

Reagálva az elhangzottakra Puskás Tivadar elmondta: a politikusok között vannak olyanok, akik nem mindig gondolják végig mondataikat, és kevés ismerettel rendelkeznek a múltból és jelenből. Szerinte a magyar parlamentről nem lehet általános következtetéseket levonni az ott elhangzott néhány mondatból.

Ami Szombathelyt illeti, néhány évvel ezelőtt Prugberger Emil képviselő a világ igaza kitüntetést kapta, mert a „vészterhes időkben” szülei megmentettek egy embert a haláltól. Ezt tartjuk követendő példának, és ez a városvezetés és a lakosság nagy részének a véleménye is – hangzott el.

„Befogadók vagyunk és toleránsak, és amikor ilyeneket hallunk, nem hangosan, de csendesen ejnye-ejnye hangokkal mozgatjuk a fejünket.” – mondta a polgármester.

A nagykövet keményebb hangokat ütött meg Márkus Sándor szavaira reagálva. Szerinte a szombathelyi zsidóknak nem kell félniük, bátran legyenek zsidók és magyar állampolgárok.

Azért ne féljenek, mert nincsenek egyedül, sok ember támogatja őket az országon belül, akik nem akarnak megosztott országot, világot, egyben biztosította a közösséget: Izrael állam mögöttük áll.

 

www.alon.hu.png