A zsidó nép Egyiptomból történt kivonulására emlékező zsidó húsvét, a pészah pénteken napnyugtakor kezdődik és hét napig tart.

A Szentföldön római katolikusok és protestánsok imákkal és Jeruzsálem óvárosában tartott körmenettel emlékeztek meg pénteken Jézus Krisztus keresztre feszítéséről, míg a zsidók a péntek este kezdődő pészahra készülődtek.

Nagypéntek reggel Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárka elnökletével tartották meg a nagypénteki szertartást a jeruzsálemi óvárosban álló Szent Sír templomában. Csütörtök este Fuád Tual itt mutatta be az utolsó vacsora miséjét.

A Betlehemhez tartozó(PNH) Beit-Dzsalában palesztinai katolikusok járták végig a kálváriát. A nagypénteki körmeneti szertartást Ibrahim Szomali atya vezette arab nyelven. Több tucatnyi híve követte palesztin zászlókkal és olivazöld keresztekkel.

Sok palesztinai keresztény idén két izraeli telep között és a tervezett izraeli elválasztó fal mentén fekvő földjén ünnepelte a nagypénteket, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük Izrael korlátozza a földjeikhez való hozzáférését, főként az izraeli határ, illetve a ciszjordániai zsidó telepek közelében lévő területeken. Az izraeli kormány az intézkedést azzal indokolja, hogy így akarja megelőzni a palesztinok és a telepesek közötti összetűzéseket.

Az ortodox keresztények, akikhez a keleti keresztények többsége tartozik, a következő hét végén ünneplik a húsvétot, a tűzszentelés szertartását jövő szombaton tartják a Szent Sír templomában.

Jeruzsálembe a világ minden tájáról érkezett zarándokok végigjárták a keresztutat a Via Dolorosán, imádkoztak tizennégy állomásánál. A keresztút a Megostorozás ferences kolostorban kezdődik, és a Szent Sír templománál ér véget.

Az ünnepek közeledtével Izrael bejelentette: az ünnep három napjára lezárja a Ciszjordániából Izraelbe vezető átjárókat, kivételt csak az orvosi segítségért utazók esetében tesznek.

Mint minden évben, Izrael idén is 1500 gázai övezeti palesztin számára engedélyezte, hogy Izraelbe és  Ciszjordániába utazzon a húsvéti ünnepekre. Több mint 20 ezer ciszjordániai keresztény a jövő hét végéig látogathat el Jeruzsálembe az izraeli hadsereg közleménye szerint.

A zsidó nép Egyiptomból történt kivonulására emlékező zsidó húsvét, a pészah pénteken napnyugtakor kezdődik és hét napig tart.