Összetűzések robbantak ki pénteken

Összetűzések robbantak ki pénteken, a „Föld napján” palesztin fiatalok és izraeli biztonsági erők között a  Ciszjordánia és Jeruzsálem közötti Kalandíja átkelőhelyen.

A palesztinok köveket dobáltak, a rendfenntartók gumilövedékeket és hanggránátokat vetettek be ellenük közvetlenül a pénteki muzulmán nagyima előtt – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. Mintegy ezren meneteltek a Jeruzsálembe való bejutást felügyelő ellenőrzőpont felé palesztin lobogókkal és a palesztin mozgalmak zászlaival.

A „Föld napját” minden év március 30-án tartják meg, arra emlékezve, hogy 1976-ban ezen a napon halt meg a közösség hat tagja egy tüntetésen, amelyen palesztin földeknek az izraeli hatóságok általi elkobzása ellen tiltakoztak. Most is számos helyre hirdettek békés tüntetést Izraelben, a palesztin területeken és a környező országokban.

Az Izrael által  bekebelezett, nagyrészt arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben az izraeli rendőrség előállított négy palesztint, aki az utcán imádkozott, miután nem engedték be őket a Mecsetek terére. Csak a negyven év fölötti, Izrael által kiállított személyi igazolvánnyal rendelkező palesztinok léphettek be az óvárosi térre.

Az izraeli rendőrségnél és katonaságnál „megerősített mozgósítást” rendeltek el a pénteki napra. A hadsereg estig lezárta Ciszjordániát.

Dél-Libanonban libanoniak és palesztin menekültek százai tüntettek erős felügyelet mellett az észak-izraeli városokra néző Arnún határ közeli településen. A demonstrálók itt a palesztin zászlók mellett a Hezbollah radikális síita mozgalom zászlóit is lengették, és közös imát tartottak. „Jeruzsálem, jövünk!”.