Orbán: A Rubik-kocka a magyar szellem szimbóluma

Aligha létezik nagyobb megtiszteltetés annál, mintha egy dolgot az alkotójáról neveznek el, hiszen ilyenkor egy családnév válik márkanévvé – mondta Orbán Viktor pénteken, egy budapesti rendezvényen, ahol a miniszterelnök együttműködési megállapodást írt alá Rubik Ernővel egy olyan múzeum létrehozásáról, ami a kiemelkedő magyar szellemi teljesítményt mutatja be. Az eseményen készült képeink itt megtekinthetők.

Aligha létezik nagyobb megtiszteltetés annál, mintha egy dolgot az alkotójáról neveznek el, hiszen ilyenkor egy családnév válik márkanévvé – jelentette ki Orbán Viktor. Mint mondta, a magyarokban van egy magányosság érzés, ennek egyik okaként a miniszterelnök a nyelvi elszigeteltséget nevezte meg. Keressük azokat a lehetőségeket, amikor torzítás nélkül mondhatjuk el másoknak mindazt, amit a világról gondolunk – hangsúlyozta, hozzátéve: „úgy érezzük, hogy egy-egy feltaláló kiszabadít bennünket a nyelvi elszigeteltségből, és megnyitja a magyarok számára a lehetőséget, hogy elmondhassák a világnak azt, amit gondolnak”.

 

 

 

Úgy fogalmazott, ilyen értelemben a Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának tekinthető. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy „nemcsak Rubik Ernőnek tartozunk tisztelettel”, hanem az édesapjának is, aki repülőgép-tervező volt.

Amikor a magyar kormány úgy gondolta, hogy Rubik Ernő találmányát érdemes építészetileg is megfogalmazni, akkor a magyar szellem előtt kívánt tisztelegni – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, a siker nem más, mint belépő egy újabb kihíváshoz, „amíg a szellem fiatal, addig mindig újabb és újabb alkotásokban ölt majd testet”.

 

 

 

Azt kívánom, hogy akik majd kitalálják és megtervezik ezt a magyar leleményességet megjeleníteni akaró épületet, legyenek sikeresek atekintetben, hogy ez az épület legyen mozgalmas, lenyűgöző, és inspirációt jelentsen generációk tucatjai számára – hangsúlyozta. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a XXI. századi magyar újjászületés szimbólumává válik.

 

 

 

Megmutatni mindazt, amire büszke lehet Magyarország

Radnai Péter főszerkesztő, a program ötletgazdája úgy fogalmazott, a Rubik-kocka a magyar sikernek és a kreativitásnak a szimbóluma. Mint mondta, szeretné, ha egy olyan tér jönne létre, ahol a mai fiataloknak, a Facebook-generációnak is megmutathatják mindazt, amire büszke lehet Magyarország.

Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos elmondta, az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, és a Rubik-kockát formázó múzeum építése 2014-ben kezdődhet meg, a kiállítóközpont pedig 2017-ben nyithatja meg kapuit.

 

 

 

A gondolat a legfontosabb dolog és a legnagyobb erő a világon; a gondolat, ami a maga megfoghatatlanságából át tud fordulni a valóságba – jelentette ki Rubik Ernő. Bízom benne, hogy a múzeum elkészültével nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy egy tárgyban megfogalmazódott gondolat mennyire inspiráló tud lenni – húzta alá a professzor.