Közös nyilatkozatban ítélték el a vallási intoleranciát magyarországi egyházi személyiségek

Közös nyilatkozatban ítélték el a vallási intoleranciát magyarországi egyházi személyiségek

 

Közös nyilatkozatban emelték fel szavukat magyar katolikus, izraelita és iszlám egyházi személyiségek a múlt héten Toulouse-ban történt merénylet és az azóta is folytatódó atrocitások, „az egész Európa békéjét mérgező vallási intolerancia” ellen. A dokumentumot március 29-én küldték el az MTI-nek.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Egyház vezető rabbija – a közös fellépés kezdeményezője -, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnöke közös nyilatkozata szerint Európa és a Földközi-tenger medencéjének semelyik egyistenhívő vallása nevében nem magyarázhatóak a történtek.

„Aki ártatlan embereket, főleg gyermeket öl, az vallása ellenében cselekszik. Aki emiatt egy másik vallás hívei ellen uszít, szintén saját vallása ellenében beszél” – fogalmaznak a közleményben, utalva arra, hogy a toulouse-i áldozatoknak „zsidó vallásuk miatt kellett meghalniuk”.

A vallási vezetők szerint a borzalmas és értelmetlen gyilkosság megrázta egész Európát, sokan a gyűlölet továbbgyűrűzésétől tartanak. Vannak, akik a bűnösök és uszítóik helyett magát az iszlám vallást és híveit bélyegzik meg, gyakran szintén vallási köntösbe öltöztetve mondandójukat – fűzték hozzá.

Köves Slomó, Várszegi Asztrik és Sulok Zoltán Szabolcs hangsúlyozta: az iszlám, akárcsak a judaizmus és a kereszténység egyaránt a béke és a tolerancia vallásai. Zsidók, keresztények és muszlimok közösen vallják, hogy egyetlen ember élete egyenértékű az egész emberiség életével, így aki egy embert megöl, az olyan, mintha az emberiséget pusztította volna el.

„A toulouse-i áldozatok értelmetlen halála szomorú, de fontos alkalom arra, hogy újra kimondjuk: az antiszemitizmus, az iszlám- és keresztényellenesség ellentétesek közös szellemi gyökereinkkel” – áll a nyilatkozatban.

A 23 éves iszlám vallású merénylő, Mohamed Merah március 11. és 19. között hét embert ölt meg a franciaországi Toulouse-ban és környékén, három francia katonát, valamint egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát.

MTI/Magyar Kurír

 
© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.