Julija Timosenko a pártprogramot és a választási listát állítja össze cellájában

Julija Timosenko a pártprogramot és a választási listát állítja össze cellájában
 Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök pártja új programján és az egyesült ellenzék választási listájának összeállításán dolgozik – közölte kedden pártja egyik illetékese.

Mikolaj Tomenko – aki az ukrán parlament alelnöke is – kijevi sajtótájékoztatóján mondta ezt.
„Ő (Timosenko) dolgozik, csak éppen nem tud önökkel találkozni. Az ellenzék vezetőjének posztján nincs üresedés” – tette hozzá. Tomenko úgy fogalmazott, hogy egy parlamenti választáson való győzelem Timosenko kiszabadításának hatékonyabb eszköze, mint egy esetleges kedvező ítélet az európai bíróságon.
Julija Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélte október közepén egy kijevi bíróság. Az ítélet szerint Timosenko a 2009-es orosz-ukrán gázszállítási szerződések megkötésekor visszaélt a hatalommal. Az ítélet EU és Washington részéről éles bírálatokat váltott ki. A Timosenko vezetette Haza párt illetékesei szerint a kormányfő egészségi állapota jelentősen leromlott a hátfájdalmai miatt, és nem tud önállóan járni. A volt miniszterelnök lánya pedig azt állította, hogy édesanyját a börtönben „lassan és titkokban mérgezik”.
Timosenkót jelenleg a kacsanyivkai női börtönben tartják fogva. A börtönhatóságok kedden közölték, hogy a gyengélkedő elítélt ismét elutasította a gyógykezelést, s már több mint ötvenszer tette ezt. Arra figyelmeztették őt, hogy személyes felelősséget visel egészségi állapotáért, amennyiben a továbbiakban is elutasítja a gyógykezelést.
Az elítélt ügyvédje, Szerhij Vlaszenko ugyanakkor azt közölte: nem kizárt, hogy védence cellájába költöztetnek egy nőt, akit szándékos emberöléssel vádolnak. Mint mondta: szobájába tettek egy harmadik ágyat is, a börtön alkalmazottai pedig közölték Timosenkóval, hogy „egy nagyon intelligens, okos és toleráns nőt költöztetnek mellé, aki szándékos emberölés miatt tölti börtönbüntetését”.