Az első millió… – Bagi László újságíró jegyzete

Az első millió… – Bagi László újságíró jegyzete

Csak az első millióról ne kérdezzen senki – hangzik a régi kapitalista bölcsesség.
A rendszerváltás körül, vagyis 1989 után pedig, bizony sok átlagpolgár tett szert egyik napról a másikra csodás vagyonokra kis hazánkban is.
Nem csoda, hogy akkoriban kapott szárnyra az a szállóige, hogy Magyarországon nem is rendszerváltás, sokkal inkább gengszterváltás történt.
De ilyen a magyar, ahogy azt a törté…nelem már sokszor bizonyította, egy kicsit zúgolódik, majd elfordul, és beletörődik.
Persze nem kell ahhoz képzett gazdasági szakemberré válnia senkinek, hogy legalábbis sejtései ne legyenek a sikersztorik felől.
Bizonyos, hogy ezeknek az álomvagyonoknak az alapját képező tőkét sem a konyhaszekrény fiókjában, vagy a párna alatt gyűjtögették össze szorgos hangyák módjára még az átkosban.
A kilencvenes évek derekán még mindenki arról suttogott, hogy az úgynevezett felső tízezer képviselői közül, kinek, hogyan, milyen gyanús körülmények között lódult meg a szekere.
Ám manapság az első millióról nem, hogy nem illik, nem is ajánlatos már kérdezősködni.
Amúgy pedig, semmi nem változtatna már semmin.
Azok az esetleges gazdasági bűncselekmények ugyanis, amelyek a ma már akár milliárdos vagyonnal bíró vállalkozók, közéleti szereplők vagyonát megalapozták, réges-régen elévültek.
Így továbbra is elégedett mosollyal nézhetnek reggelente a tükörbe, a jövőbe.
Na igen, megcsinálták!