Több száz diák kérdezhetett a Szegedre érkezett Nobel-díjasoktól

Szent-Györgyi Konferencia – Több száz diák kérdezhetett a Szegedre érkezett Nobel-díjasoktól
Több száz diák kérdezhetett a Szent-Györgyi Konferenciára érkezett Nobel-díjas tudósoktól a pénteken megrendezett Fiatalok Fórumán, közülük 27-en pedig a személyes eszmecserére is lehetőséget kaptak.

A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében mintegy ötszáz érdeklődő – köztük középiskolások, tanáraik, egyetemi hallgatók és doktoranduszok – volt jelen a nyitott fórumon, amely a fiatalok és a tudósok közvetlen eszmecseréjévé alakult.
Pályázat útján választották ki azt a kilenc diákot, aki lehetőséget kapott, hogy egy-egy Nobel-díjas munkáját és életútját angol nyelven bemutassa a kérdés-felelet előtt. Ők és a 2-2 „tartalék előadó” a külön beszélgetés lehetőségét is megkapta a fórum előtt a tudósokkal.
A két és fél órás fórumon a diákok kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy amikor nem kutat, a tudós is úgy él, mint bármelyikünk: úszik, kerékpározik vagy éppen rajzol és fest, mint Eric Wieschaus.
Válaszaik alapján közösnek tűnik a Nobel-díjasok motivációjában a kíváncsiság és a kitartás is, melyeket többen is említettek válaszaikban, ahogyan a szenvedély és lelkesedés hajtóerejét is. Sokuknál volt egy mentor vagy más, nagy tiszteletnek örvendő személy, akinek laboratóriuma vonzó hatással volt a fiatal kutatójelöltre, legalább annyira, hogy kipróbálták a kutatást, majd meg is ragadtak mellette.
„Nem muszáj kutatónak állni. De ha ezt választod, akkor igazán jól csináld!” – adott tanácsot a fiataloknak Ada Yonath.
Szóba kerültek tudományos kérdések is, például az, hogy a muslica és az ember fejlődésgenetikája mennyiben hasonló, vagy milyen állat jöhet létre, ha a béka és a muslica adott génjeit kicseréljük.
Az egyesült államokbeli Peter Doherty a tudomány nemzetközi jellegét emelte ki, amihez az izraeli Aaron Ciechanover hozzátette, hogy tudósként saját országáért is tevékenykedik, és országonként eltérő a kutatók szerepe és helyzete.
Az eseményhez kapcsolódóan poszterkészítési versenyt is hirdettek: a diákok az általuk kiválasztott kutatóról egy A3-as méretű posztert készíthettek. A legjobban sikerült pályaműveket a rendezvény ideje alatt a Szent-Györgyi Albert emlékkiállításon is bemutatják.
Mint Pál József, az egyetem nemzetközi és kapcsolati rektorhelyettese, a fórum szervezője elmondta, a pályázatba 12 középiskolát vontak be már hónapokkal ezelőtt a régió három megyéjéből, Szegedről és a Vajdaságból. Azok a középiskolák vehettek részt, amelyekből az elmúlt években a legtöbb diák érkezett a Szegedi Egyetemre, az intézményeken belül pedig a biológia iránt érdeklődő, angolul tudó tanulókat vonták be a többfordulós megmérettetésbe.