Orbán: A német és a magyar gazdaság lassan, de biztosan összenő

Orbán Viktor szerint a német vállalatok magyarországi jelenléte alapján azt mondhatni, hogy a német és a magyar gazdaság „lassan, de biztosan összenő”.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a német gazdaságnak jó kilátásai vannak, és mivel Magyarország – „a gazdasági térképet” nézve – a délnémet ipari zónához tartozik, a magyaroknak ez jó hír. Kifejtette: a német vállalatok magyarországi jelenlétét vizsgálva nemcsak gyártelepeket és szerelőcsarnokokat látni, hanem fejlesztőmérnöki központokat, egyetemi tanszékeket és közös szakképzési iskolákat is. Mint fogalmazott, a német és a magyar gazdaság, valamint ipar „lassan, de biztosan összenő”.

A miniszterelnök hozzátette, a magyarok meríteni fognak a németek optimizmusából, és ha a Magyarországon megindult reformok is végbemennek, akkor mindennek egy „szép gazdasági teljesítmény” lesz a vége. Németország – azon belül is Bajorország – és Magyarország megerősödve fog kikerülni a gazdasági válságból – jelentette ki Orbán Viktor.

A sajtótájékoztatón Horst Seehofer azt mondta, a tárgyaláson elsősorban gazdasági kérdések kerültek szóba, de téma volt például a Duna-menti együttműködés is, és nem volt olyan ügy, amellyel kapcsolatban ellentétes állásponton lettek volna. A bajor miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egyúttal jelezte, elfogadta Orbán Viktor meghívását, így a közeljövőben Budapestre látogat. Ezt azzal is indokolta, hogy sok német vállalat – például az Audi – van jelen Magyarországon.

A magyar miniszterelnök este, müncheni programja zárásaként, előadást tart a Bajor Gazdasági Szövetség székházában.