Az izraeli külügyminiszter bírálta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét

Az izraeli külügyminiszter bírálta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki párhuzamot vont a dél-franciaországi Toulouse-ban lévő zsidó iskola három tanulójának és egyik tanárának valamint gázai övezeti fiataloknak a megölése között.

Avigdor Liberman, az izraeli diplomácia irányítója úgy véli, hogy Catherine Ashton nyilatkozatai nem helyénvalók, s reméli, hogy a főképviselő átgondolja és visszavonja kijelentéseit – hangoztatta az izraeli külügyminisztérium kedden kiadott közleményében, amelyben a Kínában tartózkodó Liberman álláspontját tolmácsolta.

Ashton hétfőn részt vett egy brüsszeli tanácskozáson, amelyen a palesztin fiatalság helyzetét elemezték. A politikus egyebek közt kijelentette: „Amikor átgondoljuk, mi történt ma Toulouse-ban, amikor visszaemlékezünk a Norvégiában egy évvel ezelőtt történt eseményekre, amikor tudjuk, mi folyik Szíriában, amikor látjuk, mi történik a Gázai övezetben és a világ különböző részein, azokra a fiatalokra és gyermekekre gondolunk, akik életüket vesztik.”

A Háárec című izraeli napilap honlapján megjelent beszámoló szerint az izraeli külügyminiszter úgy véli, hogy Ashtonnak azokért a Dél-Izraelben élő gyermekekért kellene kiállnia, „akik félelemben élnek a Gázai övezetből indított rakétatámadások miatt”. Liberman hangsúlyozta, hogy Izrael a világ legerkölcsösebb országa, noha olyan terroristák ellen kényszerül küzdeni, akik beágyazódtak a civil lakosságba. Az izraeli hadsereg pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ne bántsa a terroristákat védelmező polgári lakosságot.

Cipi Livni, az ellenzéki Kadima párt vezetője elítélendőnek, dühítőnek és helytelennek minősítette Ashton párhuzamát a toulouse-i gyermekek meggyilkolása, a szíriai vérengzés és a gázai övezeti helyzet között. „Egy gyűlölet-bűncselekmény vagy egy népét gyilkoló vezető nem ugyanolyan, mint egy ország, amely a terrorizmus ellen küzd, még ha közben civileknek kárt okoz is” – mondta Livni.

www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-ashton-s-comparison-of-toulouse-attack-to-gaza-deaths-inappropriate-1.419704