Anorexia és bulimia terjedésével küzdenek Izraelben

Az étkezési zavarokkal kívánja felvenni a harcot az a törvény Izraelben, amely tiltja a kórosan sovány modellek szereplését a helyi reklámokban.

Az izraeli törvényhozás hétfő este fogadta el a jogszabályt, amely nem vonatkozik az Izraelben árusított külföldi kiadványokra.

A törvény előírja, hogyha a felhasznált fényképeket úgy módosították, hogy rajtuk látható modellek vékonyabbnak tűnjenek, azt fel kell tüntetni a hirdetéseken.

Ez az első alkalom, hogy egy kormányzat jogi eszközökkel lép fel a divatiparral szemben, amelyet az étkezési zavarok terjedésének elősegítésével vádolnak az extrém soványság idealizálása miatt. A törvény példaértékű lehet más országok számára, amelyek szintén az anorexia és bulimia terjedésével küzdenek, különösen a fiatal nők körében.

A jogszabály értelmében a modelleknek minden fotózás előtt egy 3 hónapnál nem régebbi egészségügyi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványa szerint nem alultápláltak. A szervezet a magasság és a testsúly aránya alapján meghatározott testtömegindex 18,5 alatti értékét minősíti így.

A jogszabály keresztülvitelében nagy szerepe volt Adi Barkannak, Izrael egyik legnevesebb ügynökének, aki felidézte: a divatszakmában eltöltött 30 év alatt azt tapasztalta, hogy a modellek egyre soványabbak és betegesebbek lettek. „Halott lányoknak látszanak” – mondta.

Bírálatok szerint ugyanakkor a törvényben inkább az egészségi állapotra, semmint a testsúlyra kellett volna helyezni a hangsúlyt.