Rakétaeső árasztotta el Izraelt

„Merényletre készült” Likvidálták a terroristát, rakétaeső árasztotta el Izraelt

Izrael déli részén ismét fellángolt a határ, miután a Gázai-övezetből közel 100 rakétát lőttek ki izraeli városokra. 8 civil megsérült. Az izraeli légvédelem 27 rakétát semlegesített még a levegőben, a légierő pedig válaszcsapást mért.
 
 
Palesztin terroristák péntek este rakétaesővel árasztották el dél-Izraelt a Gázai-övezetből. A hónapok óta nem tapasztalt intenzitású támadásokban, amelyek során legalább 92 rakétát indítottak az izraeli városok felé, számos civil megsebesült. A terroristák azt követően kezdték el lőni Izraelt, hogy a légierő likvidálta a palesztin Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport parancsnokát, Zuheir al-Kaiszit.


Rakéták csapódnak be Asdódba. A videón 1 perc 40 másodpercnél elhangzik, hogy az Iron Dome rakétaelhárító rendszer „elkapott” egy palesztin rakétát, de ennek ellenére így is több lövedék zuhant a városra.

Palesztin rakéták zuhantak szombat reggel többek között Beér-Sevára, ahol megszólaltak a légiriadót jelző szirénák és a lakosság óvóhelyre menekült. A hatóságok szerint a rakéta egy épületet rongált meg, de senki sem sérült meg – írja az izraeli Jerusalem Post. Beér Tuviára is rakéta zuhant, ott egy házat és egy autót rongált meg a lövedék.

Eshkolban egy negyven éves férfi közelében zuhant le egy rakéta, a férfi súlyosan megsebesült. Egy másik közelben tartózkodó embernek a rakétából kivágódó shrapnel okozott közepesen súlyos sérülést, míg egy harmadik csak könnyebben sérült meg a terrortámadásban.

Többen pedig akkor sérültek meg, amikor az óvóhelyekre menekültek, egy személyt pedig sokkos állapotban vittek el a mentőalakulatok.

Az izraeli légierő a rakétatámadásokra válaszul terrorista célpontokat bombázott. Tizenkét palesztin életét vesztette, közülük tízen az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjai voltak. További húsz személy pedig megsérült – közölte a palesztin Maan hírügynökség.

A Népi Ellenállási Bizottságok (NEB) Zuheir al-Kaiszi halálát követően megtorlást ígért Izraelnek. Az izraeli légierő még pénteken likvidálta a fegyveres szervezet vezetőjét, valamint egy másik NEB-vezetőt. Ahmad Haninit. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint azért csaptak le a csoportra, mert az egy komoly merényletre készült.

Fawzi Barhoum Hamasz szóvivő szerint Izrael felelős a Gázai-övezetből záporozó rakétákért, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke pedig elítélte Zuheir al-Kaiszi likvidálását.

Az izraeli hadsereg közölte: a támadás annak a műveletnek a részét képezi, amely során Izrael igyekszik megtörni a Sínai-félszigetről tevékenykedő terrorcsoportok támadásait. Zuheir al-Kaiszi az elmúlt időben innen tervezett végrehajtani egy komoly, izraeli célpontok elleni merényletet. A hadsereg szóvivője a közleményében hozzátette: Izrael nem érdekelt a helyzet elmérgesedésében, de készen áll megoltalmazni polgárait, és a jövőben is határozottan fel fog lépni a terrorista tevékenységgel szemben.

Zenés fotógaléria az Izrael létezéshez való jogát tagadó Népi Ellenállási Bizottságok nevű palesztin fegyveres csoportról.

atv.hu – ML / Reuters / Jpost