Leváltották a holokauszttagadó román politikust

A román szociáldemokrata párt szóvivőjét holokauszttagadással vádolták. Leváltották.

Holokauszttagadással vádolja a romániai holokauszt tanulmányozása céljából alapított intézet Dan Sovát, a román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivőjét, aki egy televíziós műsorban kijelentette, hogy „Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük”. A politikus a PSD szenátora, akit pártja nemrég nevezett ki szóvivőnek. Sova egy televíziós műsorban jelentette ki, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le Jászvásáron a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében pedig román katonák nem vettek részt. Sova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé. A politikus emellett kijelentette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.

Victor Ponta, a PSD elnöke szerdán bejelentette, hogy Sova már nem a párt szóvivője, s ezt közölte is vele. Ponta „nagy hibának” nevezte a politikus kijelentését, és jelezte: elküldi Sovát a washingtoni holokausztmúzeumba, hogy dokumentálódjon a romániai holokausztról. Ponta szerint vannak olyan történelmi események, amelyeket mindenkinek ismernie kell.

Törvényt sértett

Alexandru Florian, a romániai holokauszt tanulmányozása céljából létesített intézet igazgatója szerint Sova kijelentéseivel lényegében tagadja a romániai holokausztot, ami sérti a romániai törvényeket. Az intézet szerint a politikus kijelentéseivel mentegetni próbálja a Ion Antonescu tábornok vezette román kormányt, amely 250 ezer román és ukrán zsidó megöléséért felelős.

Az intézet emlékeztetett arra, hogy a román kormány és a jászvásári hatóságok 2011 júniusában emlékeztek meg a jászvásári pogrom 70. évfordulójára, az intézet szakemberei pedig 2010 őszén fedeztek fel Jászvásár közelében egy tömegsírt, amelyben 36 zsidó áldozat földi maradványaira bukkantak.

A szenátor sajnálja

A szenátor utólag sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „tévesen értelmezték” szavait, és kijelentette, hogy a jászvásári pogrom, valamint az Antonescu-kormány zsidóellenes politikája „megkérdőjelezhetetlen tény, amit senki nem tagadhat”. Michael Shafir, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora szerint azonban a politikust nem értette félre senki, és szerinte a PSD-nek egyértelműen el kell határolódnia a szenátor kijelentéseitől.

1941 júniusában Ion Antonescu román tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura parancsot adott arra, hogy Jászvásárt „tisztítsák meg” a zsidóktól. A június 28-án kezdődött pogromnak összesen több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt.

  • Forrás: MTI