A fő téma a kötelezettségszegési eljárások

Külföldi sajtó Magyarországról – A fő téma a kötelezettségszegési eljárások

London, Berlin, Brüsszel, Bécs, Washington, Párizs, Pozsony, 2012. március 8., csütörtök (MTI) – Vezető nyugati lapok a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos szerdai brüsszeli döntést kommentálták csütörtöki cikkeikben.

A brit Financial Times úgy értékelte, Magyarországnak nem sikerült megnyugtató választ adnia Brüsszel aggályaira a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban. A londoni gazdasági napilap szerint ez közelebb hozta a Budapest elleni jogi szankciók lehetőségét, és veszélyezteti az (IMF/EU) hitelmegállapodás elérésének esélyeit is, pedig erre Magyarországnak nagy szüksége lenne. A lap arról is írt: magánbeszélgetéseken magyar illetékesek annak a véleményüknek adnak hangot, hogy még mindig bőséges idő és mozgástér van a hitelcsomagról szóló tárgyalásokat akadályozó kérdések kezelésére.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap úgy fogalmazott: Brüsszelben kételkednek a budapesti parlamentben kétharmados többséggel rendelkező Orbán-kormány demokratikus elkötelezettségében.
A Die Welt német konzervatív lap szerint „mérgesedik Budapest és Brüsszel vitája”, a magyar miniszterelnök pedig „blokáddal próbálkozik”. A lap úgy látja, „erős belpolitikai nyomás nehezedik Orbánra”, a kormány reakciója pedig annak leplezését szolgálja, hogy nagy tét forog kockán, egy 20 milliárd eurós EU-IMF szükséghelyzeti hitel sorsa függ az eljárástól.
www.welt.de/politik/ausland/article13909344/Ungarn-laesst-es-auf-Kraftprobe-mit-der-EU-ankommen.html
A Handelsblatt című üzleti lap beszámolója szerint „Brüsszel ultimátumot adott Magyarországnak” és az „EU-bizottság egyelőre jegeli a tárgyalásokat a súlyos helyzetben lévő országgal a pénzügyi segítségről”. A tét 20 milliárd euró, a lap szerint az államcsőd elkerüléséhez van szükség a pénzre.
www.handelsblatt.com/politik/international/ungarn-eu-stellt-ultimatum-bei-umstrittenen-gesetzen/6299052.html
A Financial Times Deutschland üzleti lap szerint „Magyarország számára fontos a gyors megoldás, mert az ország drámai helyzetben van”, hiszen a leminősítések hatására jelentősen emelkedett az államadósság finanszírozási költsége.
A The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE) felhívta a figyelmet: az EU szerint Magyarországnak – ahhoz, hogy megkezdődhessenek a pénzügyi biztonsági hálóról szóló tárgyalások – konkrét lépéseket kell tennie a központi bank függetlenségének biztosítása érdekében. „Ez a feltétel megtetézte azokat a befektetői félelmeket, hogy az ügylet csak a vártnál sokkal hosszabb idő alatt, vagy éppen egyáltalán nem jöhet létre” – vélekedett a lap.
online.wsj.com/article/SB10001424052970204603004577267420981184052.html?KEYWORDS=Hungary
A Le Monde francia mértékadó liberális napilap úgy vélte, a magyar kormány „békülési kísérletei” ellenére az Európai Bizottság továbbra is nyomás alatt tartja Budapestet. A lap megjegyezte: bár Brüsszel további tájékoztatást vár, egyelőre nem állapított meg szabálysértést, konkrét esetek vagy panaszok hiányában.
A konzervatív francia Le Figaro tudósítása szerint „a 30 napos ultimátummal” „Európa növeli a nyomást Orbán Viktorra”, miközben az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság éppen most fejezi be „döntő jelentését a magyarországi jogállamiságról”. A lap szerint „az Európai Unió határain belüli tekintélyelvű félresiklás kockázatával szemben Brüsszel duplán is kifejezte frusztrációját”: lerövidítette a Magyarországnak adott határidőt és „azonnali fenyegetéssé” vált az, hogy akár az Európai Bírósághoz is fordulhat. A lap szerint: annak ellenére, hogy az Európai Bizottság „szigorúan jogi és objektív alapon” fogalmazta meg kifogásait, „Orbán Viktor nehezen kerülheti el azt a benyomást, hogy bekerítették”.
www.lefigaro.fr/international/2012/03/07/01003-20120307ARTFIG00632-l-ue-lance-un-ultimatum-a-la-hongrie-de-viktor-orban.php
A katolikus La Croix a figyelmeztetések részletes ismertetése után úgy vélte, hogy azok még feszültebbé tehetik a magyar miniszterelnök és az európai intézmények közti viszonyt.
journal-en-ligne.la-croix.com/ee/lacr/_main_/2012/03/08/001/
A Die Presse, a vezető osztrák konzervatív napilap úgy fogalmazott: újabb fordulóba lépett az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti erőpróba. Az újság szerint a médiatörvény körüli vita a jelek szerint rendeződik.
diepresse.com/home/politik/eu/738142/-EU-setzt-Verfahren-gegen-Ungarn-fort-?from=suche.intern.portal
A Der Standard liberális osztrák lap arról írt: nem lehet kijelenteni azt, amit a kormány állít, vagyis hogy a bizottság a válaszok kilencven százalékát elfogadta. A lap úgy látja, a harmadik eljárásban, a jegybankkal kapcsolatosban „sem lehet igazi enyhülésről beszélni”. Amíg nincs minden tisztázva, továbbra is blokkolja a bizottság a pénzügyi segítségnyújtást – tette hozzá a lap.
derstandard.at/1330390709498/Kommission-treibt-zwei-Verfahren-gegen-Ungarn-voran
Az amerikai Time magazin internetes kiadásában Miért dühös a magyar fiatalság és sodródik a szélsőjobb felé? címmel arról cikkezett: „Európa más részein a szélsőjobb rendszerint a szegényeket és a nem túl magas iskolázottsággal rendelkezőket és a társadalom perifériáján élőket vonzza, de Magyarországon, úgy tűnik, ennek az ellenkezője igaz”.
A felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál arról írt: Bugár Béla, a Most-Híd szlovák magyar párt elnöke teljes monopolhelyzetet élvez a szlovák sajtóban és az összes televízióban, mégis a magyar kormánynak a szlovákiai választásokba való állítólagos beavatkozást sérelmezi.
www.felvidek.ma/nezopont/jegyzet-kommentar/32812-magyarkartya-bugar-kezeben