Kínozzák a sérülteket Homsz katonai kórházában

Szíria – Brit tévéműsor: kínozzák a sérülteket Homsz katonai kórházában
Válogatott kínzásoknak vetik alá a szíriai Homsz városának katonai kórházában az oda beszállított civil sérülteket – hangzott el az egyik brit országos kereskedelmi televízió riportműsorában.

A Channel 4 a szír hadsereg által ostromlott város katonai kórházának egyik alkalmazottjától titokban készült, kicsempészett videofelvételekhez is hozzájutott, amelyeken egyebek mellett ágyukhoz bilincselt, bekötött szemű sérültekkel teli kórtermek látszanak. A sérültek közül sokan súlyos fizikai bántalmazás egyértelmű nyomait viselik, és látszanak a kínzóeszközök is: az egyik kórteremben korbács és elektromos kábel hever egy asztalon.
A televízió beszámolója szerint a Homszban lőtt sérüléseket szenvedett, vagy a tiltakozó megmozdulások során egyéb módon megsebesült civileket a szíriai kormány utasítására a helyi katonai kórházba kell szállítani, ahol a személyzet „összejátszik a titkosrendőrséggel”.
A felvételeket készítő alkalmazott, „Abu Hamzeh” – akinek természetesen nem ez az igazi neve – elmondja: tanúja volt, amint az őrizetbe vett sérülteket elektrosokknak, korbácsolásnak vetik alá, botokkal ütik, és eltörik a lábukat.
A beszámoló szerint emellett előfordulnak érzéstelenítés nélkül elvégzett műtéti beavatkozások, és a betegektől gyakran az ivóvizet és a gyógyszereket is megtagadják.
A felvételeket egy francia fotóriporter csempészte ki Szíriából. A fotós elmondta: a szíriaiak már nem mernek állami kórházakat felkeresni, és sérülés esetén a legtöbben „reménytelenül rosszul felszerelt”, hevenyészett „klinikákon” próbálnak segítséget kérni.