Egy neonáci divatmárka a norvég tömeggyilkosra emlékeztetve reklámozza magát

Egy neonáci divatmárka a norvég tömeggyilkosra emlékeztetve reklámozza magát

A neonáci körökben népszerű Thor Steinar ruházati márka a szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivikre emlékeztetve reklámozza magát, a cég a Brevik nevet adta a kelet-németországi Chemnitzben megnyitott új márkaboltjának – írta kedden a Welt Online.

A Szászország tartománybeli város lakossága és a helyi politikusok körében felháborodást váltott ki a névválasztás. Leginkább az bántja őket, hogy a nemrégiben lelepleződött terrorista sejt – az ugyancsak szászországi Zwickauban alakult Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) – után szülőföldjük ismét egy neonáci vonatkozású ügy miatt kerül a médiaérdeklődés középpontjába.
A Thor Steinar csupán annyit közölt, hogy valamennyi márkaboltot egy-egy norvégiai településről neveznek el, és így jártak el Chemnitzben is. Brevik 2700 lakosú település, Oslótól délre fekszik – tájékoztatott a német társaság.
Breivik tavaly nyáron összesen 77 embert gyilkolt meg Oslóban, illetve Utoya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában.
A chemnitzi önkormányzat minden követ megmozgat, hogy bezárjon a márkabolt – közölték a városházán. Az üzlethelyiség tulajdonosa azt mondta, amikor megkötötték a szerződést a bérlő vállalkozással, nem tudta, hogy az valójában a hírhedt neonáci divatmárka képviselője, és a hideg futkosott a hátán, amikor először meglátta a berendezett üzletet – áll a Die Welt című lap online kiadásában megjelent beszámolóban.
Bírósági határozat alapján már több Thor Steinar márkaboltot be kellett zárni Németországban, mert az üzlethelyiség bérbeadója arra a hivatkozott, hogy félrevezette a bérlő. Volt olyan üzlet is, amely a közfelháborodás hatására zárt be. Ez történt például 2008-ban – vagyis jóval a Breivik-féle mészárlás előtt – Hamburgban, ahol ugyancsak Brevik néven működött egy Thor Steinar márkabolt.