Az Egyesült Államok „nem tűri el”, hogy Teherán nukleáris fegyverhez jusson

„A világnak, Amerikának és Izraelnek is az az érdeke, hogy a helyzet békésen oldódjon meg.”

Obama: A diplomáciának van még módja megoldani az iráni problémát

Az Egyesült Államok „nem tűri el”, hogy Teherán nukleáris fegyverhez jusson, de a diplomáciának van még módja megoldani az iráni problémát, és ezt az amerikai és az izraeli hírszerzés is megerősítette – jelentette ki kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Hangsúlyozta, hogy a világnak, Amerikának és Izraelnek is az az érdeke, hogy a helyzet békésen oldódjon meg. Rámutatott ugyanakkor, hogy Iránnak a nukleáris programjáról folytatandó tárgyalásokat arra kell felhasználnia, hogy bebizonyítsa: nem törekszik arra, hogy nukleáris fegyverekre tegyen szert.
Obama kijelentette: „nem felelnek meg a tényeknek” azok a feltételezések, amelyek szerint Washingtonban heteken belül döntést hoznának a Teherán elleni katonai fellépésről és kijelentette, hogy a fegyveres erők főparancsnokaként a probléma „józan” megközelítésére törekszik. Bírálta a „harci dobokat pergető” republikánus elnökjelölt-aspiránsokat, akik a kampány közben „könnyedén” beszélnek a katonai megoldásról, és felszólította őket: vállalják annak felelősségét, hogy elmagyarázzák, mi az ára és a haszna a háborúnak.
Megerősítette ugyanakkor, hogy Washington továbbra is minden opciót nyitva tart az iráni atomprogram által okozott helyzet megoldására
Arra a kérdésre, hogy mit válaszolna Mitt Romney republikánus elnökjelölt-aspiránsnak a The Washington Postban megjelent azon állításaira, amelyek szerint Carter óta ő a legtehetetlenebb elnök és hogy „a remény nem külpolitika”, Obama kijelentette:
„Jó szerencsét ma estére!”
A tudósítók által nevetéssel nyugtázott elnöki válasz arra utalt, hogy a republikánusok a mostani „szuperkedden” 10 államban szavaznak arról, hogy a pártjuk nevében a novemberi választáson ki legyen az ő hivatalos kihívója.