Engelbert Humperdinck a brit induló

Eurovíziós Dalfesztivál – Engelbert Humperdinck a brit induló

 Nagy meglepetésre – és sokak elképedésére – a 75 éves Engelbert Humperdinck képviseli Nagy-Britanniát az idei Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Bakuban. A romantika királyának is nevezett előadó legnagyobb sikerét még 1967-ben aratta Release Me című dalával.

Humperdinck megtiszteltetésnek nevezte a lehetőséget, és izgatottságát fejezte ki, hogy részt vehet a dalfesztiválon – írta a www.bbc.co.uk.
„Amikor a BBC megkeresett, úgy éreztem, remek dolog, hogy része lehetek az Eurovízió intézményének. Azt akarom, hogy az egész nemzet mögöttem álljon a versenyben” – fejtette ki Humperdinck.
Egyelőre nem tudni, hogy az eddigi csaknem fél évszázados pályafutása során több mint 450 millió lemezt eladott énekes melyik dallal képviseli Nagy-Britanniát május 22. és 26. között az azeri fővárosban. A BBC csupán annyit közölt, hogy a szám felvételeinek helyszíne London, Los Angeles és Nashville, a szerző Martin Terefe Grammy-díjas producer, illetve Sacha Skarbek Ivor Novello-díjas komponista. Utóbbi társszerzője volt James Blunt You’re Beautiful című slágerének.
Engelbert Humperdinck Arnold Dorsey néven az indiai Csennaiban született egy brit katonatiszt fiaként 1936 májusában. Későbbi művésznevét a 19-20. században élt német zeneszerzőtől, a Jancsi és Juliska című meseopera írójától kölcsönözte.
Ismertséget 1967-ben Release Me című dalával szerzett, amely a Beatles Strawberry Fields Foreverjét megelőzve vezette a brit listákat. Még abban az évben a The Last Waltz című dallal ugyanez sikerült neki, de a There Goes My Everything és az A Man Without Love szintén nagy sláger volt. A brit Top 20-ban azonban utoljára 1972-ben járt, azóta nem sikerült eljutnia a slágerlista élére.
Négyszer jelölték Grammy-díjra, a Golden Globe-ot az év szórakoztatója kategóriában egyszer meg is kapta, csillaggal rendelkezik a Hollywoodi és a Las Vegas-i Hírességek Sétányán.
Ő minden idők legidősebb indulója az eurovíziós dalversenyben. Ha győz, 15 év után ő lehet az első brit győztes (1997-ben a Katrina and the Waves nyert.)
Idén 43 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. (Magyarország képviseletében a Compact Disco Sound of Our Hearts című dala.) A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared című dalával.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, az eddigi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.