Harmadával csökken az UNESCO költségvetése

Harmadával csökken az UNESCO költségvetése az amerikai támogatás megvonása miatt

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken jelentős költségmegtakarításokat jelentett be a következő két évre az amerikai pénzügyi hozzájárulás hiánya miatt.

A párizsi székhelyű szervezet március 10-ig ülésező végrehajtó tanácsának tagjai előtt Irina Bokova főigazgató közölte, hogy az UNESCO költségvetése 29 százalékkal 465 millió dollárra fog csökkeni 2012-ben és 2013-ban.
Az UNESCO Közgyűlése 2011. október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot. Az Egyesült Államok még aznap közölte, felfüggeszti a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást. Ez az összeg az UNESCO teljes költségvetésének több mint 20 százaléka.
Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese a 90-es években fogadott el egy törvényt, amely megtiltja bármely szakosított
ENSZ-szervezet finanszírozását, amely teljes jogú tagként felveszi a Palesztin Hatóságot.
Bokova novemberben bejelentette, hogy az UNESCO 2011 végéig nem indít új projekteket az amerikai támogatás megvonása miatt. A főigazgató most azt közölte, hogy 2013-ig 15 százalékkal kívánja csökkenteni az adminisztratív költségeket, valamint 10 százalékkal növelni 2012 végig a magánszektorral fennálló partneri kapcsolatok számát az új pénzügyi források kialakítása érdekében. A szervezet egyben nem újítja meg kétszáz munkatársának lejáró szerződését.
A főtitkár úgy vélte, a költségvetési szigor kiváló alkalmat teremt egy felelős és hatékony kultúrafinanszírozás bevezetésére az UNESCO-n belül, amelyet korábban rendszeresen vádoltak pazarlással. Azt is bejelentette, hogy újragondolják a szervezet programjainak finanszírozását, de ígéretet tett arra, hogy a legfontosabb feladataikat, így az afrikai írástudatlanság felszámolását folytatják. Más programok viszont lelassulhatnak, egyebek mellett például a Karib-szigeteken a cunami-riasztórendszer beindítása, amelyet az amerikai hozzájárulásból finanszíroztak.
Az amerikai bejelentést követően az UNESCO sürgősségi alapot hozott létre. Ebbe február végéig 26,3 millió dollár befizetés érkezett, 20 millió Katartól, 5 millió pedig Törökországtól. A források bővítésére jelentős ígéretet tett még Indonézia (6 millió dollár) és Gabon (2 millió dollár).