Az EU-tagországok felelősségre vonásra figyelmeztették a szíriai rezsimet

Szíria – Az EU-tagországok felelősségre vonásra figyelmeztették a szíriai rezsimet

 Figyelmeztették pénteken az európai uniós tagországok állam- és kormányfői a szíriai rezsimet, hogy felelnie kell tetteiért, így azokért az atrocitásokért is, amelyeket a politikája miatt tiltakozó megmozdulások elleni kemény fellépés során követett el.

Herman Van Rompuy, a kormányfői értekezlet (Európai Tanács) elnöke a kétnapos brüsszeli tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az unió kész segíteni az elkövetett bűnökre vonatkozó információk és bizonyítékok összegyűjtésében.
A találkozóról kiadott nyilatkozat az erőszak és az emberi jogi visszaélések azonnali leállítására szólítja a rezsimet. Az EU jelezte azt is, hogy ennek elérése érdekében kész tovább növelni a szíriai vezetésre gyakorolt nyomást. Az állam- és kormányfők egyetértésüket fejezték ki az uniós külügyminiszteri tanács további szankciókat hozó döntésével, s újabb büntetőintézkedések kidolgozására kérték a minisztereket.
Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök Brüsszelben azt jelentette be, hogy Párizs a rezsim elnyomó tevékenysége miatt bezárja szíriai nagykövetségét.
Nagy-Britannia és az Egyesült Államok már korábban megszüntette damaszkuszi diplomáciai képviseletének tevékenységét.
A nemzetközi beavatkozásra vonatkozó kérdésekre válaszolva Sarkozy egyértelművé tette, hogy ahhoz ENSZ-felhatalmazásra van szükség.
A kormányfői közös nyilatkozat azt is világosan értésre adta, hogy az EU nem ért egyet a beavatkozást ellenző kínai és orosz állásponttal.
„Botrányos, ami Szíriában történik. A halottak száma már nyolcezernél több, közülük több száz gyermek, Homsz városát pedig az fenyegeti, hogy teljesen eltűnik a térképről. Ez elfogadhatatlan” – hangoztatta a francia elnök.
Az állam- és kormányfői nyilatkozat támogatását fejezte ki a demokratikus ellenzéki erőknek, miközben Bassár el-Aszad elnököt felszólította, hogy álljon félre, és az ország érdekében tegye lehetővé a békés átalakulást. Amint a demokratikus változás megindul, az EU kész új partnerséget építeni és támogatást nyújtani – szögezte le a nyilatkozat, amely azt is kérte, hogy a szíriai ellenzék tagjai egyesítsék erőiket a békés rendszerváltásért folytatott küzdelemben.