Kövér: Senkit sem hagyhatunk magára problémájával

A házelnök a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa díjátadóján kiemelte: „a közösség akkor működik, a politika akkor jár helyes úton, ha mindenki számára lehetővé válik, hogy a maga helyén azt tegye, amit igazán szeretne, ha a maga helyén mindenki hasznosíthatja a tudását, szorgalmát, tapasztalatát”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar nemzetből jelenleg leginkább „az életkedv, az eltökéltség, a tetterő, a minden áron túlélés, a minden áron boldogulás ösztöne és ereje” hiányzik, ami viszont „fogyatékos embertársainkban jobban megtalálható”, mint az egészségesekben, „mégsem tanulunk tőlük eleget”.

Kövér László szólt arról, hogy Magyarországon a fogyatékkal élők száma mintegy 600 ezer, ami családtagokkal együtt másfél-kétmillió embert jelent. Nekik szükségük van a szolidaritásra, a szolidáris állam pedig meglátása szerint azt jelenti, hogy „minden magyar kiáll minden magyarért”, melynek során olyan országot kell berendezni, ahol a fogyatékossággal élők teljes életet tudnak élni. „Senkit sem hagyhatunk az út szélén, senkit sem hagyhatunk magára problémájával, mindenkiben meg kell találni a tehetséget”, ezért az államnak is szolidárisnak kell lennie állampolgárai felé – fogalmazott.

A többségi társadalomban el kell érni, hogy befogadják a fogyatékossággal élőket

Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos beszédében kiemelte: a többségi társadalomban el kell érni, hogy életkortól függetlenül befogadják a fogyatékossággal élőket. Politikai meggyőződést félretéve kell közreműködni abban, hogy hozzáférhetővé tegyük azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a többségi társadalom élvezhet – hívta fel a figyelmet. Földesi Erzsébet, a European Disability Forum alelnöke arról beszélt: a kormányzaton kívül a gazdaság összes résztvevőjének, valamint a településeknek is feladata, hogy akadálymentesítsék a mindennapi tevékenységeket.

Nem lehet pártpolitikai kérdés a fogyatékkal élő emberek életlehetőségeinek és életminőségének javítása, annak minden magyar ember közös ügyének kell lennie – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Hozzáférhető város elnevezésű díj átadó ünnepségén kedden, a Parlament Gobelin termében.

Gyene Piroska, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának elnöke kiemelte: a mostani díjátadás figyelemfelhívás is, hogy a fogyatékossággal élőket érintő jogszabályokat valóban átültessék a gyakorlatba. Hozzátette: a kitüntetett városoknak példaértékű a kapcsolatuk a fogyatékkal élők szervezeteivel. Reményét fejezte ki, hogy a tervezett új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban szervezeteik is elmondhatják majd a véleményüket.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa négy magyarországi város munkáját ismerte el az akadálymentesítés és egyenlő esélyű hozzáférés területén. A díj átadása előtt a kitüntetett városok képviselői, Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere, Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, Vujity Tvrtko, Pécs város jószolgálati követe, Weisz Fanni, Pécs város arca, Kállai Mária, Szolnok fideszes alpolgármestere és Tapsonyi Tünde, Kaposvár városának irodavezetője mutatta be, mit tettek az akadálymentesítés érdekében.

Beszámoltak a középületek akadálymentesítéséről, jelnyelvi szolgáltatásaikról, a közlekedés könnyítéséről, a mozgássérült parkolók kialakításáról, a vakvezető sávok kialakításáról, a jelzőlámpák hangjelzéseiről, a lakáson belüli segítségnyújtásról, továbbá olyan színházi előadásokról, amelyeket siketek és hallássérültek számára szerveznek. A díjakat az esemény fővédnöke, Kövér László, valamint a fogyatékossággal élők szervezeteinek képviselői adták át a városok képviselőinek.