Száműzné Aszad elnököt Tunézia vezetője

Monszef Marzúki tunéziai elnök azt javasolta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök a családjával együtt vonuljon Oroszországi száműzetésbe.

Monszef Marzúki tunéziai elnök azt javasolta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök a családjával együtt vonuljon Oroszországi száműzetésbe.

A Szíria barátai elnevezésű pénteki tuniszi konferencián elhangzott megnyitóbeszédében így fogalmazott: „ha mi Szíria igazi barátai akarunk lenni, akkor támogatnunk kell a többségnek azt a követelését, hogy bukjon meg a korrupt, elnyomó rezsim, ugyanakkor biztonsági garanciákat kell adnunk a kisebbségnek”. „A jemeni példa a vérontás elkerülésére, a válság megoldására mindenesetre jobb a katonai intervenciónál vagy a dezertőrök felfegyverzésénél” – tette hozzá.
Aszad családjának mentességet kell biztosítani a felelősségre vonás alól – vetette föl. Marzúki szerint ezzel ugyan nem szolgáltatnak igazságot, de szíriaiak élete fontosabb ennél. Úgy vélte, a szíriai forradalom céljai ugyanazok, amelyek a tunéziaié voltak: szabadság és méltóság.

A szíriai elnökről mondott szavai nem nyerték el az ellenzék jelenlévő képviselőinek a tetszését, mert ők háborús bűnösként tekintenek Aszadra, akit nem szabad kiengedni az országból bírói ítélet nélkül.

Marzúki szerint szükség lenne egy arab békefenntartó erőre a diplomáciai erőfeszítések mellett, de figyelmeztetett, hogy „veszélyes lenne kilépni az ENSZ és az Arab Liga keretei közül”. Ellenkező esetben a helyzet csak romlana, a szíriai nép káoszba süllyedne, és az erőszak egyre fokozódna – vélekedett.
A tunéziai elnök a szíriai ellenzéket egységre szólította föl, és arra, hogy „készítse elő egy leendő legitim és demokratikus kormány jövőjét”. Az ellenzéket a főként emigráns szíriai személyiségekből álló Szíriai Nemzeti Tanács képviseli.

A találkozón a Szíriának nyújtandó humanitárius segítségről, a szíriai ellenzék elismeréséről és a demokratikus átmenet támogatásáról tanácskoznak az Arab Liga, az Európai Unió, Törökország és a szíriai ellenzék képviselői. Oroszország és Kína nem vesz részt a tuniszi konferencián.