Irán az atomfegyver megépítése mellett döntött?

NYT: nincs rá bizonyíték, hogy Irán az atomfegyver megépítése mellett döntött

 Amerikai hírszerzési elemzők szerint nincs rá konkrét bizonyíték, hogy Irán a nukleáris fegyver megépítése mellett döntött – írta a hét végén a The New York Times.

Az amerikai szakértők annak ellenére is fenntartják ezt a nézetüket, hogy az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteki jelentése szerint az iszlám köztársaság felgyorsította urándúsítási programját.
Az amerikai hírszerző szervek jelenlegi álláspontja nagy vonalakban megegyezik a 2007-ben közzétett következtetésükkel, amely szerint Teherán évekkel korábban felhagyott az atomfegyver-programjával. Ezt az álláspontot tükrözi a 2010-es Nemzeti hírszerzési felmérés, amellyel kapcsolatban továbbra is töretlen a konszenzus a 16 amerikai hírszerző hivatal között.
Az amerikai, az izraeli és az európai illetékesek között abban nincs vita, hogy Irán dúsítja a nukleáris fűtőanyagot és hogy olyan infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre, amelyek szükségesek a nukleáris hatalommá váláshoz. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más amerikai szervek szerint ugyanakkor Teherán még nem határozott arról, hogy újrakezdje-e a 2003-ban lényegében leállított, a nukleáris robbantótöltet kifejlesztésére irányuló, párhuzamos programját.
James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója január végi kongresszusi meghallgatásán kijelentette, hogy Irán fenntartja ugyan a nukleáris fegyver előállításának opcióját, ám arra továbbra sincs bizonyíték, hogy az erről szóló döntést meg is hozta. David Petraeus, a CIA igazgatója ugyanezen a fórumon hasonlóképpen nyilatkozott és ezt a nézetet tükrözték Leon Panetta védelmi miniszternek és Martin Dempsey összfegyvernemi vezérkari főnöknek az elmúlt hetekben tett televíziós nyilatkozatai is.
Az amerikai álláspont bírálói szerint a CIA túlkompenzál a kérdésben, miután 2002-ben – tévesen – azt állította, hogy Irak atomfegyver előállítására törekszik. Izraeli hivatalos személyek nem hiszik el Teheránnak, hogy teljesen leállította volna atomfegyver-programját.