További F-35-ösök Izraelnek?

További F-35-ösök Izraelnek?

 

A “The Jerusalem Post” beszámolója szerint Izrael újabb adag F-35-ös beszerzését fontolgatja, melyek az évtized vége előtt megérkezhetnek a közel-keleti államba.

A korábban rendelt 20 példány mellé egy újabb századnyi Lockheed Martin F-35 Lightning II típusú ötödik generációs vadászbombázó beszerzését tervezi, sőt a gyártó ígérete szerint, ha idén megrendelik a gépeket, akkor még 2020 előtt átadják mind a 40 példányt a megrendelőnek.

Fotó: Lockheed Martin

A közel-keleti állam vezetése még 2010 októberében rendelt 20 darab F-35 Lightning II típusú vadászbombázót. A 2.75 milliárd dolláros üzlet keretében az F-35-ösre kerülő izraeli pilótákat 2016-tól az Amerikai Egyesült Államokban képzik át a típusra. A gépek átadása várhatóan 2017 elejétől kezdődik.

Emellett folyik az Izraeli Légierő (IAF) F-16C/D gépeinek korszerűsítése is, mivel az izraeliek annyira elégedettek a legmodernebb variánssal (F-16I Soufa), hogy ennek szintjére kívánják felhozni a régebbi gépek avionikáját is.A Barak 2020 elnevezésű modernizációs program befejeztével 124 darab F-16C/D fogja kiegészíteni a 101 gépes Soufa-flottát.

Nem árt megemlékezni arról is, hogy az IAF kiterjesztette modernizációs programját a régebben beszerzett F-15 ‘Baz’ (Sas) típusú repülőgépeire is, melyek a munkafolyamat során a gépek új fegyvereket és jobb radart kapnak, de a sárkányszerkezetüket is megerősítik.

F:htka.hu