Repülőszimulátor-rajongók visszahozzák a Malév gépeit Budapestre

Virtuálisan visszahozzák a Malév korábbi, 22 gépből álló flottáját repülőszimulátor-rajongók vasárnap Írországból, Izraelből és Svédországból.

A European Express virtuális légitársaság által meghirdetett online repülés keretében Shannonból, Torp-Sandefjordból, Dublinból és Tel-Avivból repülnek a pilóták Budapestre, amihez a hátteret az International Virtual Airline Organization (IVAO) szerverei adják.

A 2004-ben alapított European Express ezzel a közös virtuális repüléssel tiltakozik “a gazdaságpolitika ellen, amely a Malév csődjét okozta, és emiatt magasan képzett szakemberek egzisztenciáját lehetetlenítették el”.

Az online repülés során a virtuális pilóták az IVAO világszintű hálózatát használják majd, amely lehetőséget nyújt a valósághű légiforgalmi irányításra, rádióforgalmazásra is.

A Malév február 3-i leállását követően a légitársaság Boeing típusú gépeit Shannonba, az International Lease Finance Corporation (ILFC) európai központjába, a Bombardier Q400-as típusú gépeket pedig a norvégiai Torpba szállították. Az utolsó Malév-gép csütörtökön szállt fel a Liszt Ferenc-repülőtérről.