Obama bocsánatot kért Karzaitól a bagrami koránégetésért

 Hamid Karzai afgán államfő levelet kapott Barack Obamától, amelyben az amerikai elnök bocsánatot kért, amiért koránt égettek a bagrami amerikai bázison – jelentette csütörtökön az amerikai média az afgán elnöki hivatalra hivatkozva.

A levelet az Egyesült Államok kabuli nagykövete, Ryan Crocker csütörtökön juttatta el a kabuli elnöki hivatalnak. A bocsánatkérés tényét Tommy Vietor, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is megerősítette.
Barack Obama a levélben „mély sajnálatát fejezte ki az incidens miatt” és kifejezte „őszinte bocsánatkérését”. Az amerikai elnök nem szándékosan elkövetett hibának minősítette az incidenst és a történtek alapos kivizsgálását ígérte, kilátásba helyezte a felelősségre vonást is.
A kedden történt koránégetés miatt csütörtökön Afganisztánban immár harmadik napja tartottak a zavargások. Az egyik tüntetés helyszínén lelőtték a NATO két amerikai katonáját. A tettes az afgán hadsereg egyenruháját viselte.
A tálibok csütörtökön visszautasították az afganisztáni NATO-erők parancsnoka, John Allen tábornok bocsánatkérését és bosszúra, a katonai objektumok megtámadására és a szövetség katonáinak megölésére buzdították a muzulmánokat.
Egy, a CNN által idézett katonai forrás csütörtökön azt közölte, hogy még mindig nem derítették ki, hány koránt foglaltak le a bagrami bázis területén található fogolytábor könyvtárában, de azt elismerte, hogy néhány példányt elégettek. A hírtelevízió szerdán úgy értesült, hogy a koránokat és más vallási kiadványokat azért foglalták le, mert a szélsőségesek azok lapjain üzengettek egymásnak.