Lázár: Várunk mindenkit az egyeztetésekre

Húsz év után elkerülhetetlen szükségszerűség, becsületbeli ügy, és a magyar politika és a politikai bizalom jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a pártfinanszírozás és kampányfinanszírozás ügyét képesek leszünk-e újraszabni és újravarrni – jelentette ki Lázár János hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

A választójogi törvény szükségességét minden ellenzéki politikai párt elismerte – jelentette ki Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, „pártpolitikai megfontolásokból, rövid távú érdekek miatt ebből a folyamatból kiléptek, és éles kritika alá vették azt a törvényt, amelynek különböző elemeit mindannyian támogattak”. Nincs a választójogi törvénynek olyan eleme, amit az ellenzéki pártok közül legalább kettő ne támogatott volna – emlékeztetett.

 
Lázár János napirend előtti felszólalása a Parlamentben

 

 

A választójogi reformmal párhuzamosan Karácsony Gergely képviselőtársammal, majd Tóbiás József, Mesterházy Attila és Puch László képviselőtársaim a kampány- és pártfinanszírozás tekintetében kezdeményezéssel éltek – szögezte le. Lázár János az új választási törvény megalkotását az idei év legkényesebb feladatának nevezte.

 

 

 

Húsz év után elkerülhetetlen szükségszerűség, becsületbeli ügy, és a magyar politika és a politikai bizalom jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a pártfinanszírozás és kampányfinanszírozás ügyét képesek leszünk-e újraszabni és újravarrni – hangsúlyozta. Mint mondta, ennek érdekében kezdeményezett ötpárti egyeztetést.

 

 

 

A frakcióvezető kiemelte, fontosnak tartja, hogy a választási eljárás kétharmados törvénye közösen szülessen meg. Aki a politika iránt érdeklődik, és a közügyek iránt felelősséget mutat, pontosan tudja, hogy a részletekben sok minden rejlik; éppen ezért hívjuk tárgyalóasztalhoz az ellenzéki pártokat és a KDNP-t – jegyezte meg.

Azt is javasoljuk, hogy a szintén kétharmados szabályozással megalkotandó párttörvény tekintetében is kezdődjön ötpárti egyeztetés – jelentette ki.

 

 

 

A párt- és a kampányfinanszírozás kérdéséről szólva úgy fogalmazott: „mi érdekeltek vagyunk abban, hogy mindenki világosan beszéljen ebben a kérdésben, és készek vagyunk, akár a Karácsony Gergely-féle javaslatot, akár a Puch-Tóbiás-Mesterházy-féle javaslatot ötpárti egyeztetés témájává tenni”. Nagyon remélem, hogy a saját javaslataikról történő egyeztetéstől nem fognak elzárkózni – fűzte hozzá.

Várunk mindenkit az egyeztetésekre, annak jegyében, hogy a politika iránti bizalmat közösen helyre tudjuk állítani Magyarországon – húzta alá Lázár János.