Obama a növekedést helyezte előtérbe a megszorításokkal

Obama a növekedést helyezte előtérbe a megszorításokkal szemben a 2013-as büdzsében

 A deficitcsökkentés helyett a megindult gazdasági növekedés serkentésével, az infrastrukturális és az oktatási kiadások emelésével és a leggazdagabbak fokozottabb adóztatásával számol Barack Obama amerikai elnök hétfőn előterjesztett, a 2013-as pénzügyi évre szóló költségvetési javaslata.

A 3.800 milliárd dolláros keretében az elnök az október 1-jén kezdődő, új pénzügyi évre 800 milliárd dollárt kért a kongresszustól munkahelyteremtésre és infrastrukturális beruházásokra, miközben a szociális jogosultságokat érintetlenül hagyná, és az 1 millió dollár feletti jövedelemmel rendelkezők adóját 30 százalékra emelné. (Ez utóbbi intézkedést az azt kezdeményező milliárdosról Warren Buffet-szabálynak nevezeték el.)
A választás évében benyújtott költségvetési tervezet 2012-ben 2,7, 2013-ban pedig három százalékos növekedéssel számol. Az elképzelés azonnal elutasító reakciókat váltott ki a kiadások csökkentését sürgető és az adóemelést ellenző republikánusokból, akik a 2010-es, „félidős” választások megnyerése óta többségben vannak a szövetségi képviselőházban. Az ellenzéki párt képviselői szerint Obama megszegte a deficit csökkentésére 2009-ben tett ígéretét.
A költségvetési javaslat 10 év alatt a deficit 4.000 milliárd dolláros csökkentésével számol, amelynek forrása egyfelől a kiadások csökkentése, másfelől viszont a leggazdagabbak fokozottabb adóztatása lenne. Az elnök a legvagyonosabbakat érintő adóemeléstől és a nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények egy részének eltörlésétől 1.500 milliárdos bevétel-növekedést remél.
Obama azt tervezi, hogy a következő 10 év során 61 milliárd dollárnyi új adót vet ki a bankokra. Ezáltal vissza kívánja forgatni a költségvetésbe a pénzügyi mentőcsomag költségeit, valamint támogatni szeretné az elárverezés által fenyegetett ingatlantulajdonosokat. Az elnök megszüntetné az olaj-, gáz- és szénkitermelő vállalatoknak nyújtott adókedvezményeket is, amitől, ugyancsak 10 év alatt, 41 milliárd dollár bevételt remél.
„Nem osztályharcról van szó. A nemzet jólétéről van szó” – jelentette ki hétfőn Obama az Észak-virginiai Közösségi Főiskolán elmondott beszédében, visszautasítva a republikánusok erre vonatkozó vádjait. Az elnök megismételte az unió helyzetéről szóló beszédének azt a kitételét, hogy a deficitet csökkenteni csakis igazságos közteherviseléssel lehet.
Az Obama által beterjesztett terv 2018-ra csökkentené a GDP 3 százaléka alá az államháztartási hiányt. A Fehér Ház szerint a kiadások ennél gyorsabb ütemű csökkentése gátolná a gazdasági növekedést. A kormányzat szerint az élénkítéshez az is szükséges, hogy a kongresszus meghosszabbítsa a február végén lejáró béradó-kedvezményeket.
A 2013-as büdzsé erre az évre 1.330 milliárdos, jövőre 901 milliárdos, 2018-ra pedig 575 milliárdos deficittel kalkulál. A Fehér Ház közleménye szerint az Obama-terv összhangban áll azzal feladattal – amelynek részleteiről a tavaly felállított kongresszusi „szuperbizottság” képtelen volt megállapodni – hogy egy évtized alatt 1200 milliárddal szelektíven csökkentsék az államháztartás hiányát.
A költségvetés-tervezet 525,4 milliárd dolláros katonai alapbüdzsével számol, és további 88,4 milliárdot igényel az afganisztáni hadműveletek finanszírozására. (2012-ben a katonai alapkiadások összege 531 milliárd, az afganisztáni költségvetés pedig további 115,1 milliárd dollár volt.)
A büdzsé részeként Obama azt javasolja, hogy 2013 és 2021 között összesen 450 milliárd dollárra korlátozzák „tengerentúli készenléti műveletekre” (külföldi katonai beavatkozásokra) fordítható összeget.