Lovak is szerepelnek a Zeffirelli rendezte Aidában

 Hiába az állatvédők tiltakozása, a milánói Scala színpadján két élő ló is szerepel a Franco Zeffirelli rendezte Aida kedd esti előadásában.

Egyre ritkábbnak számít a tüntetésmentes előadás a milánói operaházban. Most az állatvédők vontak gyűrűt a Scala körül, de nem sikerült megakadályozniuk, hogy a Milánó közeli Biella lovardájából érkezett fehér és fekete ló részt vegyen a keddi premier főpróbáján.
„Lovak nélkül elképzelhetetlen az előadás” – szögezte le Franco Zeffirelli a sajtónak. A nemcsak film-, hanem operarendezőként is elismert Zeffirelli Giuseppe Verdi klasszikusát, az Aidát viszi színpadra a klasszikusnak számító 1963-as változatban.
Zeffirelli egy híján ötven évvel ezelőtt rendezte először az Aidát a Scalában. Azóta egyedül az énekesek váltották egymást, Zeffirelli a hatvanas évekbeli jelmezeket is meghagyta az egykori tervező, Lila de Nobili emlékére.
„Ezt a csatát elveszítettük, de szigorítani akarjuk az állatok színpadi felhasználására vonatkozó szabályokat” – közölte Valerio Pocar, a milánói önkormányzat állatvédelmi felelőse.
Hasonló vita robbant ki tavaly is, amikor Richard Strauss Rózsalovagjában kitömött és élő állatokat akartak szerepeltetni. Akkor az állatvédőknek sikerült elérniük, hogy a Scala ezeket plüssjátékokkal helyettesítse.
Az Aida címszerepében Oksana Dyka ukrán szoprán énekel, Radames szerepében a spanyol Jorge de Leon lép színpadra. A Scala zenekarát Omer Meir Wellber izraeli karmester vezényli.