A védelmezők is megszólaltak

Hírportálok: a bírálók mellett a magyar kormányt védelmezők is megszólaltak a washingtoni külügyminisztériumban tartott tanácskozáson

 Nemcsak a magyar kormányt bíráló, hanem a budapesti kabinetről elismerően, védelmezően nyilatkozó szakértők is részt vettek a nol.hu és a mandiner.hu magyar hírportálok szerint azon a washingtoni külügyminisztériumban tartott múlt csütörtöki tanácskozáson, amelyet Magyarországról tartottak.

A Népszabadság online kiadása a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent információt kiegészítve azt írta: nemcsak a magyar kormányt „általában bíráló”, hanem a Fidesz politikusaival „napjainkban is jó kapcsolatokat tartó” amerikai szakértők is részt vettek azon a múlt heti, a washingtoni külügyminisztériumban rendezett tanácskozáson, amelyen Magyarország helyzetét elemezték. Így tudomásuk szerint jelen volt a megbeszélésen „a Fideszhez húzó” April Foley volt budapesti nagykövet, és bekapcsolódott a beszélgetésbe „a mostani kormánypárttal gyakran szimpatizáló, magyarul is értő Kurt Volker volt NATO-nagykövet is”.
A mandiner.hu több diplomáciai forrásból megerősített értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a washingtoni megbeszélésen egyesek, így Charles Gati politológus és Thomas Melia, az amerikai külügyi tárca emberi jogokért felelős helyettes államtitkára keményebb amerikai fellépést, további szigorú kritikák megforgalmazását sürgette a magyar kormánnyal szemben, továbbá kritika érte az Egyesült Államok budapesti képviseletének túlságosan elnéző magatartását is. Több magas rangú, korábban Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomata azonban ellenvéleményének adott hangot. Szerintük az Egyesült Államoknak nem szabad túlmennie az Európai Bizottság által megfogalmazott kritikákon, mert az árthat a két ország kapcsolatainak. Érveik szerint a Fidesz alapvetően atlantista párt, Magyarországon jogállam van, ráadásul jelenleg a radikális Jobbik a Fidesz legvalószínűbb ellenzéki alternatívája.
A Magyar Nemzet szerdán a Magyarországról tartott washingtoni megbeszélésről elsőként beszámolva azt írta, hogy tudomásuk szerint a megbeszélésen Thomas Melia és Charles Gati „kifejezetten negatív véleményt fejtett ki” Magyarországról. Megemlítették azt is, hogy a tanácskozásra „hazarendelték” Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövetet, Szapáry Györgyöt, Magyarország washingtoni nagykövetét viszont nem hívták meg.
Ez utóbbival kapcsolatban a nol. hu arra hívta fel a figyelmet, hogy Szapáry Györgynek sok egyéb alkalma van az amerikai diplomatákkal való érintkezésre, és „amennyire tudni lehet, a magyar külügy sem hív meg idegen nagyköveteket belső megbeszéléseire”.