Clinton: Európa Washington stratégiai partnere marad

Az Egyesült Államok továbbra is stratégiai partnerként tekint Európára, ezen nem változtat, hogy új védelmi koncepciójában az ázsiai-csendes-óceáni térségre, valamint a Közel-Keletre koncentrál – fejtette ki az amerikai külügyminiszter és védelmi miniszter szombaton Münchenben.

A müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián tartott előadásában Hillary Clinton hangsúlyozta: „az Egyesült Államok számára Európa a legfontosabb partner, és az is marad”, a transzatlanti kapcsolatok pedig talán még soha nem voltak a jelenleginél szorosabbak.
Barack Obama elnök januárban mutatta be az új amerikai védelmi stratégiát, amely szerint mintegy 7 ezer katonát vonnak ki Európából.
A Pentagon vezetője, Leon Panetta azt emelte ki, hogy a védelmi stratégiában végbemenő súlyponteltolódás dacára Európa „számunkra az első számú tényező, amikor katonai akciókról vagy diplomáciáról van szó”. Hozzátette: az amerikai katonai jelenlét valamennyi kontinens közül Európában a legerősebb. Ugyanakkor az európai haderő fejlesztésére is szükség van. A szoros együttműködés ugyanakkor „nem lehet érv a védelmi költségvetések további csökkentése mellett” – hangsúlyozta a miniszter.
Hasonlóképpen vélekedett a háromnapos konferencia nyitó napján, pénteken a német védelmi miniszter is. Thomas de Maiziére hangsúlyozta: Európának meg kell tanulnia önállóan gondoskodni a saját biztonságáról. A kontinens országai jelenleg messze a lehetőségeik alatt teljesítenek, mindenekelőtt az egymás közötti együttműködésben kell fejlődni.
Erről beszélt a találkozót felvezető interjúkban a konferencia elnöke, Wolfgang Ischinger is, aki szerint komoly szinergiahatásokat lehet elérni a kiképzésben, a beszerzésben és a munkamegosztásban. „Miért van az EU-ban 27 vezérkari akadémia, miért vásárol minden kisállam külön vadászgépeket, amikor közösen is adhatnának megrendeléseket, és miért nem koncentrál Ausztria a hegyivadászokra, Dánia meg a tengerészgyalogságra?” – vetette fel az idén 48. alkalommal rendezett müncheni biztonságpolitikai konferencia elnöke.