A kongresszus megsértése miatt

A kongresszus megsértése miatt eljárás indulhat az amerikai igazságügyi miniszter ellen

Az illetékes kongresszusi bizottság megsértése miatti büntetőjogi eljárással fenyegette meg Eric Holder amerikai igazságügyi minisztert Darrell Issa, a testület republikánus elnöke arra az esetre, ha a tárca február 9-ig nem hoz nyilvánosságra újabb dokumentumokat a Fast and Furious fedőnevű titkos művelettel kapcsolatban – közölték az amerikai napilapok.

Holdert hatodik alkalommal hallgatta meg a képviselőház felügyeleti és a kormányzati reform ügyében illetékes bizottsága a Fast and Furious (Gyors és Dühös – utalás a magyarul Halálos iramban bemutatott filmsorozat címére) fedőnevű akcióval kapcsolatban. A pártpolitikai összecsapássá fajult, négyórás meghallgatás során a testület republikánus tagjai újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel a minisztert és bírálták annak vezetési stílusát. A demokrata politikusok ezzel szemben „karaktergyilkosságot” emlegettek, valamint a fegyverkereskedelemre és -tartásra vonatkozó törvények szigorítását követelték.
A Fast and Furious akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószer-csempészekhez. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az „árunak” – mintegy 2000 lőfegyvernek – nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább.
A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben használták fel. A legsúlyosabb incidens 2010 decemberében volt, amikor az arizonai Nogales közelében tűzharcban életét vesztette Brian Terry, az amerikai határőrizet egyik tagja. A helyszínen két olyan Kalasnyikovot találtak, amely az eltűnt fegyverek közé tartozott.
A Fast and Furious célpontja a mexikói Sinaloa drogkartell volt. A műveletről John Dodson, az ATF phoenixi irodájának munkatársa 2010 decemberében értesítette a kongresszust. Dodsont Darrell Issa bizottsági elnök a csütörtöki bizottsági meghallgatás előtt mutatta be személyesen az igazságügyi miniszternek.
Eric Holder megígérte, hogy a Fast and Furious során, illetve három korábbi, még George W. Bush elnöksége alatt végrehajtott műveletben alkalmazott „fegyversétáltatási” módszert soha többé nem fogják alkalmazni. Megfogadta azt is, hogy további iratokat juttat el a bizottsághoz, de jelezte, hogy nem fogja betartani a számára megszabott határidőt és hogy olyan dokumentumokat sem szolgáltat ki, amelyek az irányítása alatt álló tárca belső vitáit részletezik. (A minisztérium eddig több mint 6400 iratot bocsátott a testület rendelkezésére.)
A képviselőházi bizottság republikánus tagjai csütörtökön ismételten arra kívántak választ kapni, hogy mikor és hogyan szerzett tudomást a Fast and Furious műveletről az igazságügyi minisztérium vezetése, mert véleményük szerint a kormány megpróbálja hátráltatni a vizsgálatot és sokkal többet tud az ügyről, mint amennyit eddig elismert. A demokratapárti tagok a meghallgatás előtti nyilatkozataikban az ATF arizonai vezetésére hárították az üggyel kapcsolatos felelősséget.
A Fast and Furious miatt tavaly augusztusban elmozdították hivatalából Kenneth Melsont, az ATF megbízott igazgatóját. Hivatalát ideiglenesen Todd Jones minnesotai szövetségi ügyész vette át. A művelet kudarca nyomán kongresszusi és igazságügyi minisztériumi vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy hivatalos személyek tudtával jutottak-e át a fegyverek a mexikói határon.
Vallomásában több ATF-ügynök is azt vallotta, hogy megtiltották nekik a  gyilkos szállítmányok követését. A drogkartellek ellen véres háborút  folytató mexikói kormány tiltakozott amiatt, hogy évente több ezer fegyvert csempésznek át az Egyesült Államok  területéről, és sürgette, hogy Washington haladéktalanul lépjen fel ez ellen.
Melson, az ATF leváltott vezetője a kongresszusi vizsgálat során elismerte, hogy a Fast and Furious művelet során hibákat követtek el, de azt állította, hogy más rendvédelmi szervek nem voltak hajlandók rá, hogy kulcsfontosságú információkat osszanak meg az ATF-fel. Az akció kudarca nyomán más tisztségviselők is egyéb beosztásba kerültek, vagy távoztak hivatalukból.